Nikki Haley napala Trumpa zbog smrti Navaljnog: 'On je na Putinovoj strani'

1
Radiosarajevo.ba
Nikki Haley napala Trumpa zbog smrti Navaljnog: 'On je na Putinovoj strani'
Foto: EPA - EFE / Nikky Haley

Nikky Haley, kandidatkinja za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore, kritikovala je danas svog protukandidata Donalda Trumpa zbog prijateljskih veza s Vladimirom Putinom, nakon što je najžešći protivnik ruskog predsjednika Aleksej Navaljni umro u zatvoru.

"Donald Trump nastavlja biti na strani Vladimira Putina - čovjeka koji ubija svoje političke protivnike, drži američke novinare kao taoce i koji nikada nije skrivao želju da uništi Ameriku", rekla je Haley u izjavi koju je objavila njezina kampanja.

Trump je godinama povremeno hvalio Putina, a 2022. ga je nazvao "genijem" zbog njegove odluke da napadne susjednu Ukrajinu, čime je zapalio rat koji još uvijek bjesni.

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina

O smrti Navalnog izvijestila je ruska zatvorska uprava. Taj 47-godišnji advokat postao je poznat prije više od deset godina, javno osuđujući i dokumentirajući, kako ju je nazvao, raširenu korupciju i golemo bogatstvo među "prevarantima i lopovima" koji su činili elitu Putinove Rusije.

Mnogi zapadni čelnici optužili su Kremlj za smrt Navaljnog. Nisu iznijeli dokaze, ali Putinovi neprijatelji imaju historiju umiranja pod nejasnim okolnostima.

Cameron o smrti Navaljnog: 'Putina treba smatrati odgovornim'

Cameron o smrti Navaljnog: 'Putina treba smatrati odgovornim'

Komentari Haley dolaze u trenutku kada pojačano kritikuje Trumpa, pokušavajući potkopati uvjerljivo vodstvo bivšeg predsjednika prema svim predizbornim anketama.

U zasebnoj objavi na X-u Haley je okrivila Putina za smrt Navaljnog i još jednom napala Trumpa.

"Putin je ovo učinio. Isti Putin kojeg Donald Trump hvali i brani", napisala je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije