Žestoki ukrajinski napad dronovima na Krim izazvao nestanak struje u Sevastopolju

0
Radiosarajevo.ba
Žestoki ukrajinski napad dronovima na Krim izazvao nestanak struje u Sevastopolju
Foto: Screenshot/Twitter / Dim iznad ruske flote u Sevastopolju

Kijev kaže da je postigao određeni uspjeh u odbijanju obnovljenog ruskog napada, ali odbrane Ukrajine očajnički trebaju nove zalihe.

"Masovni ukrajinski napad dronovima na Krim rano u petak izazvao je prekide struje u gradu Sevastopolju i zapalio rafineriju na jugu Rusije", saopštile su ruske vlasti.

Napadi dronovima predstavljaju pokušaj da se uzvrati tokom obnovljenog ofanzivnog napada Moskve na sjeveroistoku Ukrajine, što je dodatno povećalo pritisak na ukrajinske snage koje su brojčano nadjačane i lošije opremljene dok čekaju odgođene isporuke ključnog zapadnog oružja i municije.

ASA Bolnica i Međunarodni medicinski univerzitet u Beču donose izvrsnost u zdravstvu

ASA Bolnica i Međunarodni medicinski univerzitet u Beču donose izvrsnost u zdravstvu

Ukrajina nije komentarisala napad niti preuzela odgovornost za njega. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je njihova protivvazdušna odbrana oborila 51 ukrajinski dron iznad Krima, još 44 iznad regiona Krasnodar i šest iznad regiona Belgorod. Također su rekli da su ruski ratni avioni i patrolni čamci uništili šest morskih dronova u Crnom moru.

Moskve tvrdnje nisu mogle biti nezavisno potvrđene. Mikhail Razvožajev, guverner Sevastopolja kojeg je postavila Moskva, u gradu koji je glavna baza ruske Crnomorske flote, rekao je da je napad dronovima oštetio gradsku elektranu. Rekao je da bi moglo potrajati dan da se potpuno obnovi opskrba energijom i upozorio je stanovnike da će doći do isključenja struje u dijelovima grada.

"Komunalne službe čine sve što mogu da što brže obnove elektroenergetski sistem," rekao je u izjavi.

Razvožajev je također najavio da će škole u gradu biti privremeno zatvorene. Raniji ukrajinski napadi oštetili su avione i skladište goriva na aerodromu Belbek u blizini Sevastopolja, prema satelitskim snimcima koji su objavljeni na Maxar Technologies.

U regiji Krasnodar, vlasti su saopštile da je napad dronom rano u petak izazvao požar u rafineriji nafte u Tuapseu, koji je kasnije stavljen pod kontrolu. Prema navodima vlasti nije bilo žrtava, objavio je Euronews.

Ukrajina već dugo cilja rafinerije i druge energetske objekte dublje unutar Rusije, izazivajući značajnu štetu u pokušaju da svakodnevnim Rusima osjete posljedice invazije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije