Nije ni Trumpu lako: Demokrati preuzeli kontrolu nad Kongresom

Radiosarajevo.ba
Nije ni Trumpu lako: Demokrati preuzeli kontrolu nad Kongresom
Foto: EPA-EFE / Američki predsjednik Donald Trump

Američki demokrati su u četvrtak preuzeli kontrolu u Zastupničkom domu obilježavajući početak nove ere opozicije republikanskom predsjedniku Donaldu Trumpu, suočenim s podijeljenim Kongresom.

Uz rekordan broj žena i zastupnika manjina, 116. američki Kongres se sastao prvi puta u podne po lokalnom vremenu s 435 novoizabranih zastupnika u Zastupničkom domu i 100 senatora u Senatu koji ostaje pod kontrolom republikanaca.

Zamjenik predsjednika, republikanac Mike Pence, predsjedao je prvim prisegama u Senatu.

Čelnica demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi obećala je da će raditi na “okupljanju” Kongresu i tvrdi da želi podržati dobre ideje, bez obzira od kuda stižu. Ona bi trebala kasnije tokom sedmice biti izglasana za novu predsjednicu Zastupničkog doma.

Nancy Pelosi - undefined

FOTO: Fena: Nancy Pelosi

Demokrati u četvrtak trebaju predati privremene budžetske mjere koje bi omogućile okončanje djelomične paralize američke vlade, do koje je došlo 22. decembra zbog spornog pitanja izgradnje zida s Meksikom. Oni se žele prikazati kao razumna stranka pred onim što nazivaju “hirovima” Donalda Trumpa.

Ali Bijela kuća je unaprijed odbacila prijedloge zakona jer oni ne uključuju 5 milijardi dolara za financiranje zida.

Te mjere bi trebale ostati mrtvo slovo u Senatu, a blokade podijeljenog Kongresa se naziru već prvog dana.

Iako su pojačali svoju većinu u Senatu sa 53 od 100 mjesta, republikanci ne mogu bez demokrata jer im treba 60 glasova za potvrđivanje zakona o budžetu.

Trinaestog dana djelomične paralize vlade teško se nazire izlazak iz krize.

Demokrati tvrde da se zalažu za jaku sigurnost na granicama, ali protive se zidu i smatraju ga neučinkovitim.

Odmjeravanje snaga je tek počelo, jer slijede brojne parlamentarne istrage protiv Donalda Trumpa i njegovih suradnika.

Uz kontrolu u Zastupničkom domu, demokrati vode parlamentarne odbore sa snažnim istražnim ovlastima. Oni su također obećali da će zahtijevati od Trumpa da napokon preda svoje porezne prijave. On je jedini predsjednički kandidat u novijoj američkoj povijesti koji je to odbio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije