Nevjerovatna situacija na frontu: Ukrajinski vojnici krenuli u proboj da bi preživjeli

0
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatna situacija na frontu: Ukrajinski vojnici krenuli u proboj da bi preživjeli
Foto: EPA - EFE / Ukrajina / Ilustracija

Dan nakon što su bili opkoljeni i odsječeni od ruskih snaga koje su napredovale sjeverno od sela Prohres na istočnom frontu, kako je u četvrtak pisao Jutarnji list, dva bataljona ukrajinskih vojnika iz 31. mehanizirane brigade ukrajinske vojske donijela su tešku odluku, ukrajinski vojnici ignorirali su glavnog zapovjednika i sami krenuli u proboj kako bi izvukli živu glavu.

Došlo je do preokreta i umjesto da čekaju spas, okruženi Ukrajinci su se u četvrtak sami probili iz okruženja.

Ostatak 31. mehanizirane brigade, zajedno s obližnjom 47. mehaniziranom brigadom, očito je pomogao u proboju. "Uz koordinirane akcije artiljerije, zračnog izviđanja i srodnih snaga, kao i pod kontrolom oficira na terenu, momci iz 1. i 3. jedinica uspjeli su se probiti iz okruženja u punoj snazi", izvijestila je ukrajinska analitička grupa Deep State, a prenio analitičar Forbesa David Axe.

Uhapšena žena u Beogradu za kojom je tragao Interpol

Uhapšena žena u Beogradu za kojom je tragao Interpol

Uspješna izvedenom evakuacijom vjerovatno su stotine ukrajinskih vojnika spašene od smrti ili zarobljavanja, a Kremlj je ostao bez prilike da to prikaže kao veliku pobjedu u propagandne svrhe.

Krenuli u proboj bez naredbe

Rusko napredovanje prema Prohresu počelo je prošle sedmice nakon što su ruski ratni avioni izveli snažne zračne napade na taktičku pozadinu, prema ukrajinskom Centru za obrambene strategije. Usred nastalog haosa, jedna od ukrajinskih brigada u sektoru - vjerovatno 110. mehanizirana brigada ili 111. brigada Teritorijalne odbrane, raspala se.

Kao što je i ranije bilo isticano, ovdje se ne radi o temeljnom neuspjehu samih ukrajinskih snaga u sektoru kod Prohresa, već neuspjehom vojnog vodstva. Axe, pozivajući se na ukrajinskog novinara, ratnog dopisnika Jurija Butusova, navodi da nisu zakazali oficiri i podoficiri na terenu, već njihovi nadređeni. "Glavni problem prvenstveno je u upravljanju i organizaciji naših akcija", rekao je Butusov. "Kad je loše vođen tim napadnut, on se ne može održati", dodao je.

Rusija za dan izgubila 20 oklopnih vozila: Poznato koliko su im od početka rata Ukrajinci uništili

Rusija za dan izgubila 20 oklopnih vozila: Poznato koliko su im od početka rata Ukrajinci uništili

Dok su se ukrajinske snage povlačile, skupina motornih pukovnija iz ruskog 1. armijskog korpusa iskoristila je priliku i krenula u napredovanje zapadno, naposljetku zauzevši Prohres i opkolivši dva ukrajinska bataljona sjeverno od sela.

Opkoljeni Ukrajinci tada su doživjeli krizu vlastitog vodstva, navodi Deep State. "Komandant brigade nikada nije izdao zapovijed za proboj pa ga je ljudstvo koje je bilo u tom sektoru suočilo s činjenicom da će se momci probiti uz borbu".

Teške borbe

Odnosno, okružene ukrajinske snage odlučile su se same probiti do glavne ukrajinske linije stotinama metara zapadno. "Ovaj bi slučaj trebao biti podsjetnik mnogim zapovjednicima da ne ignoriraju osoblje i vjeruju (dooficirima) i oficirima koji su izravno na liniji borbe", komentirao je Deep State.

Jedina alternativa bila je polagano izgladnjivanje ili brzo uništenje s obzirom na to da daleko jače ruske snage napadaju sa svih strana.

Snimak napada na Rusiju: Pogledajte udar na veliku rafineriju

Snimak napada na Rusiju: Pogledajte udar na veliku rafineriju

U međuvremenu se bitka nastavlja. Nakon što su učvrstile kontrolu nad Prohresom, ruske snage su zauzele i susjedno selo Vovče.

Ukrajinski volonteri spašavaju civile s prve crte linije, dok vojska udvostručuje svoje napore da zaustavi rusko napredovanje.

Gubici su veliki s obje strane. Elitna 47. mehanizirana brigada, glavni operater ukrajinskih najboljih američkih oklopnih vozila, izgubila je dva svoja dragocjena tenka M-1 Abrams oko Vovče u samo posljednje tri sedmice, piše analitičar Forbes, a prenosi Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije