Ukrajina: Sjeverna Koreja pomaže Rusiji u masovnim ubistvima Ukrajinaca

6
FENA
Ukrajina: Sjeverna Koreja pomaže Rusiji u masovnim ubistvima Ukrajinaca
Foto: Printscreen / Mihail Podoljak - Vladimir Putin

Ukrajina je optužila Sjevernu Koreju za pružanje vojne pomoći Rusiji koja omogućuje "masovna ubistva" civila i pozvala na "strožije" mjere za izolaciju dviju zemalja, nakon posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Pjongjangu, javlja Al Jazeera Balkans.

"Sjeverna Koreja danas aktivno sarađuje s Rusijom na vojnom polju i namjerno osigurava resurse za masovna ubistva Ukrajinaca", rekao je za AFP Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Optužio je Pjongjang da je opskrbio Moskvu "granatama velikog kalibra" koje joj omogućuju "održavanje visokog intenziteta artiljerijskih i raketnih napada".

"To ima utjecaj na tok rata u cjelini i značajno povećava broj civilnih žrtava", nastavio je Podoljak, optužujući Sjevernu Koreju za "svjesno sudjelovanje" u ratu Rusije u Ukrajini. Podoljak je također izrazio žaljenje zbog "potpune neefikasnosti globalnih instrumenata pritiska" i pozvao na "strožiji pristup za postizanje stvarne izolacije" Rusije i Sjeverne Koreje.

EURO 2024 | Portugal slavio protiv Slovenije nakon penala, Costa spasio uplakanog Ronalda

EURO 2024 | Portugal slavio protiv Slovenije nakon penala, Costa spasio uplakanog Ronalda

"Očigledno je da restriktivne mjere nametnute Rusiji i Sjevernoj Koreji nisu dovoljne", ocijenio je.

Sjeverna Koreja i Rusija potpisale su u srijedu sporazum o međusobnoj odbrani kako bi se "zajednički borile" protiv američke "hegemonije", prilikom rijetke posjete Putina Pjongjangu. Sporazum o strateškom partnerstvu uključuje klauzulu o uzajamnoj odbrani prema kojoj se obje zemlje obavezuju jedna drugoj pomoći u odbijanju vanjske agresije, rekao je ranije Putin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije