Netanyahuov 'pas za napad': Izrael će na sudu u Hagu braniti advokat koji je na Epsteinovom spisku?

4
Radiosarajevo.ba
Netanyahuov 'pas za napad': Izrael će na sudu u Hagu braniti advokat koji je na Epsteinovom spisku?
Foto: EPA-EFE / Alan Dershowitz

Američki odvjetnik Alan Dershowitz, koji je branio osuđenog trgovca djecom u seksualne svrhe Jeffreyja Epsteina, osuđenog silovatelja Harveyja Weinsteina i opozvanog bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, navodno će predvoditi izraelsku odbranu od optužbi za genocid koje je Južnoafrička Republika podnijela Međunarodnom sudu pravde (ICJ).

Često se naziva izraelskim "psom za napad", a za Dershowitza se kaže da ga preferira izraelski premijer Benjamina Netanyahu, iako ovaj 85-godišnjak ima oštru historiju s ICJ-om.

Godine 2004. ustvrdio je da je najviše pravno tijelo UN-a "utemeljeno" na diskriminaciji. Dao je komentar kao odgovor na savjetodavno mišljenje iz 2004. o izgradnji ilegalnog "zida razdvajanja" koji je izgradila država apartheida na okupiranom palestinskom teritoriju. Značajna odluka svjetskog tijela zaključila je da je zid "suprotan međunarodnom pravu".

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

Vijest o tome da je Dershowitz preferirani izbor Izraela izvijestio je politički izvjestitelj u Axiosu Barak Ravid.

"Izraelski dužnosnici kažu da Netanyahu želi da Alan Dershowitz predstavlja Izrael na @CIJ_ICJ saslušanju sljedeće sedmice o optužbama Južne Afrike da provodi genocid u Gazi", rekao je Ravid na X. Dodao je da je nazvao Dershowitza koji nije demantirao informaciju, ali je rekao: "Ne mogu to komentirati u ovom trenutku."

Dershowitz je stekao nacionalnu ozloglašenost nakon što je služio kao advokat OJ Simpsona u poznatom slučaju 1994. godine. Simpson je oslobođen optužbi za ubistvo svoje supruge i njene prijateljice u dugotrajnom i međunarodno publiciranom suđenju, ali je tri godine kasnije proglašen odgovornim za ubistva u građanskoj parnici koju su pokrenule obitelji žrtava.

Saučesnik iz pakla: Ovo je poznati muškarac koji je Epsteinu dovodio maloljetne manekenke

Saučesnik iz pakla: Ovo je poznati muškarac koji je Epsteinu dovodio maloljetne manekenke

Druge značajne figure koje je branio Dershowitz uključuju Epsteina i Weinsteina. Epstein je 2019. godine optužen za seksualnu trgovinu maloljetnicima na Floridi i New Yorku. Savezni sudac u New Yorku prošlog je mjeseca naredio da se objavi identitet više od 150 ljudi koji se spominju u sudskim dokumentima povezanim sa zločinima Epsteina.

Jedna od žrtava tvrdila je da ju je Epstein trgovao Dershowitzu radi seksa najmanje šest puta, počevši kad je imala samo 16 godina. Dershowitz je od početka dosljedno poricao te optužbe.

Jeffrey Epstein
Foto: Arhiv: Jeffrey Epstein

"Godinu dana nakon njegovog navodnog samoubistva, vođa izraelskog Mossada tvrdio je da su Epstein i njegova djevojka Ghislaine Maxwell bili izraelski špijuni koji su koristili maloljetne djevojke za ucjenjivanje političara da daju informacije okupacijskoj državi", piše Middle East Monitor.

A, branio je i Weinsteina. Osramoćeni holivudski producent uhapšen je i optužen za silovanje u New Yorku u maju 2018., a proglašen je krivim za dva od pet kaznenih djela u februara 2020. Weinsteina je štitila izraelska špijunska kompanija. Angažirao je izraelsku Black Cube da špijunira njegove žrtve silovanja.

Mnogi vide Dershowitza kao vrlo prikladnog zagovornika Izraela, bilježi Middle East Monitor. Dugogodišnji prijatelj i savjetnik premijera Netanyahua, branio je izraelska naselja — koja su sva protuzakonita prema međunarodnom pravu — i umanjivao užase civilnih žrtava, kao i napadao liberalne židovske grupe. Njegove brojne knjige uključuju The Case for Israel, Defending Israel i War Against the Jews.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije