Međunarodni sud u Hagu prihvatio tužbu protiv Izraela zbog genocida

2
Radiosarajevo.ba
Međunarodni sud u Hagu prihvatio tužbu protiv Izraela zbog genocida
FOTO: AA / Izraelski napad na Gazu

Međunarodni sud pravde u Hagu je odlučio održati javno saslušanje po tužbi protiv države Izrael zbog genocida u Pojasu Gaze, a postupak je pokrenula Južna Afrika.

Kako se navodi u saopštenju Međunarodnog suda u Hagu, prvo saslušanje bit će održano već naredne sedmice. 

"U četvrtak, 11. januara, i petak, 12. januara 2024. godine, Međunarodni sud pravde održat će javna saslušanja u Palati mira u Hagu, sjedištu Suda, u postupku pokrenutom od strane Južne Afrike protiv Izraela 29. decembra 2023. godine.

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

Podsjeća se da je Južna Afrika podnijela Zahtjev za pokretanje postupka protiv Izraela u vezi s navodnim kršenjem obaveza Izraela prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida ('Konvencija o genocidu') u vezi s Palestincima na Gazi.

Saslušanja će biti posvećena Zahtjevu za određivanje privremenih mjera koji se nalazi u Južnoafričkoj aplikaciji. U svom Zahtjevu, Južna Afrika traži od Suda da odredi privremene mjere radi 'zaštite od daljih, teških i nepopravljivih šteta pravima palestinskog naroda prema Konvenciji o genocidu' i 'osiguranja izraelskog poštovanja obaveza prema Konvenciji o genocidu, a to je da se ne bavi genocidom i da spriječi i kažnjava genocid'", navodi se u ovom saopštenju. 

Ovo saslušanje bit će dostupno uživo na linku OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije