Jedna država traži pokretanje postupka protiv Izraela: "Njihova djela su genocidnog karaktera"

5
AA
Jedna država traži pokretanje postupka protiv Izraela: "Njihova djela su genocidnog karaktera"
Foto: AA / Potresni prizori djece iz Pojasa Gaze

Južnoafrička Republika je danas podnijela zahtjev za pokretanje postupka protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), tražeći od suda da naloži privremene mjere.

"Prijava je podnesena u vezi s navodnim kršenjem obaveza Izraela prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida u odnosu na Palestince u Pojasu Gaze", navodi se u saopćenju ICJ-a.

U prijavi se navodi da su djela i propusti Izraela genocidnog karaktera, jer su počinjeni sa potrebnom specifičnom namjerom da unište Palestince u Gazi kao dio šire palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe.

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

"Ponašanje Izraela, preko njegovih državnih organa, državnih agenata i drugih osoba i entiteta koji djeluju po njegovim uputama ili pod njegovim vodstvom, kontrolom ili utjecajem, u odnosu na Palestince u Gazi, predstavlja kršenje njegovih obaveza prema Konvencija o genocidu", navodi se u saopćenju.

Južna Afrika je u prijavi optužila Izrael da nije spriječio genocid i da provodi direktan i javni zločin genocida.

"Izrael se uključio, uključuje i rizikuje dalje angažovanje u genocidnim djelima protiv palestinskog naroda u Gazi", navela je Južnoafrička Republika i tužbi.

Od ICJ-a je zatraženo da ukaže na privremene mjere kako bi se zaštitilo od daljnje, teške i nepopravljive štete pravima palestinskog naroda prema Konvenciji o genocidu i kako bi se osiguralo da Izrael poštuje svoje obaveze prema Konvenciji o genocidu da ne učestvuje u genocidu, te spriječiti i kazniti genocid.

Potresni prizori djece iz Pojasa Gaze
Foto: AA: Potresni prizori djece iz Pojasa Gaze

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije