Netanyahu dobio gromoglasan aplauz i ovacije, ali njegov govor nije mogao proći bez incidenta

5
Radiosarajevo.ba
Netanyahu dobio gromoglasan aplauz i ovacije, ali njegov govor nije mogao proći bez incidenta
Foto: Kolaž / Benjamin Netanyahu i jedna od privedenih demonstrantkinja

Izraelski premijer je Benjamin Netanyahu branio je izraelski rat u Gazi i osudio američke demonstrante u oštrom govoru pred Kongresom u srijedu, što je izazvalo bojkot mnogih vodećih demokratskih zakonodavaca i privuklo hiljade ljudi na Kapitol kako bi osudili rat i humanitarnu krizu koju je izazvao.

Netanyahu je dočekan toplom dobrodošlicom od strane predsjednika Predstavničkog doma Mikea Johnsona i drugih republikanskih zakonodavaca koji su organizovali njegov govor u dvorani Predstavničkog doma. Netanyahu je dobio dvostranačke ovacije na nogama prije nego što je progovorio.

Netanyahu je obećao nastaviti rat do "totalne pobjede", razočaravši nade nekih da bi posjeta izraelskog lidera Sjedinjenim Državama mogla donijeti neki napredak u pregovorima za primirje i oslobađanje talaca.

Nakon historijskog uspjeha na Olimpijadi: Mladi bh. matematičari dočekani u Sarajevu

Nakon historijskog uspjeha na Olimpijadi: Mladi bh. matematičari dočekani u Sarajevu

Govoreći uz aplauz američkih zakonodavaca, i ledenu tišinu drugih, Netanyahu je nastojao ojačati američku podršku za borbu njegove zemlje protiv Hamasa i drugih oružanih grupa koje podržava Iran, javlja AP.

"Amerika i Izrael moraju stajati zajedno. Kada stojimo zajedno, događa se nešto zaista jednostavno: Mi pobjeđujemo, oni gube," rekao je Netanyahu, koji je nosio žuti bedž kao znak solidarnosti s izraelskim taocima koje drži Hamas.

Ali izraelski lider je ubrzo prešao na mračniji ton dok je ismijavao one koji protestuju protiv rata na univerzitetskim kampusima i drugdje u Sjedinjenim Državama, pokazujući na demonstracije koje se dešavaju na ulicama ispred Kapitola.

Nazvao je demonstrante "korisnim idiotima" za izraelske neprijatelje.

Šest gostiju na obraćanju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na zajedničkoj sjednici Kongresa uhapšeno je i optuženo nakon što su "ometali" govor unutar dvorane Predstavničkog doma, saopštila je policija Kapitola u srijedu.

Među uhapšenima bila je Carmit Palty Katzir, Izraelka čiji su otac i brat bili taoci ubijeni u zatočeništvu Hamasa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije