Savez kolumnista | Zlatko Dizdarević: Netanyahu napadnut - od vlastite vojske!

9
Radiosarajevo.ba
Savez kolumnista | Zlatko Dizdarević: Netanyahu napadnut - od vlastite vojske!
Foto: EPA - EFE / Benjamin Netanyahu

Vijesti koje od početka minule sedmice pristižu iz Izraela a povodom Gaze, nakon duže od osam mjeseci strave i užasa odande, ovakve kakve su, ipak još nisu bile očekivane.

Ma koliko im se oni što još ispotiha vjeruju u ljudskost pa i logiku, nadali: Benjamin Netanyahu, političar izrastao u notornog zločinca, izraelski premijer ukupno već 18 godina, doveo je svoju bolesnu ambiciju opstanka na vlasti do šizofrene opsjednutosti "istinom" da Izrael kojim on vlada zapravo vodi u Palestini, posebno u Gazi, "planetarni rat za civilizaciju".

Piše: Zlatko Dizdarević, za Radiosarajevo.ba

Briljantni Hajradinović potopio Galatasaray: 'Zmaj' pogodio i asistirao u senzacionalnom susretu

Briljantni Hajradinović potopio Galatasaray: 'Zmaj' pogodio i asistirao u senzacionalnom susretu

Naravno svjetsku. Doslovno to kaže i u intervju R. Girardu što ga minule sedmice objavljuje njemački WELT. Kao dokaz apsurda kojeg pokušava da dokaže, Netanyahu veli: "I taj pravedni rat (u Gazi) Izrael vodi legitimnim sredstvima, protiv terorističke i genocidne organizacije Hamas..."

U nastavku, valjda karikaturalnost tog odnosa svijeta koji po njemu ne vidi istinu, ilustruje izjavom: "Isto kao da je Međunarodni krivični sud (ICC) stavio Churchilla, De Gaullea i nacionalsocijalističke njemačke dostojanstvenike na istu optuženičku klupu...ili George W. Busha i Osamu bin Ladena..."

Lider strašnog zla

U danima koji su se evo poklopili sa šizofrenom nervozom dotičnog lidera strašnog zla u Gazi u kojoj je do 22. juna, evo, ubijeno najmanje 37.551 Palestinaca, a povrijeđeno 86.911 – uz nepoznat broj onih koji još uvijek nisu otkopani ispod ruševini – pristiže mu nova muka. Mnogo ozbiljnija od svega do sada.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba! 

Prsten oko zla u koje je sa svojim fanatičnim ekstremistima što ga održavaju na vlasti uvukao cijeli Izrael počinje da se steže na (ne)očekivani način: Prvo ispotiha, pa sve otvorenije do prepoznatljive glasnosti, od Netanyahua se distanciraju, uz jasna obrazloženja zašto, i oni od kojih je on to ponajmanje očekivao: istaknute ličnosti iz Izraelske armije, (IDF-a), obavještajnih službi, pa i oni koji su uz vojne karijere obnašali i zvanične funkcije u političkom životu.

Poznato je, uz ostalo, da su u operaciji uništavanja Gaze i potrazi za "hamasovcima" po tunelima ispod grada do sada poginula 664 izraelska vojnika i ranjeno njih 3.892. Neuspjeh u oslobađanju talaca koje je Hamas - po mnogim stručnim analizama u ne baš "iznenadnoj" zločinačkoj operaciji - izveo na granici Izraela sa Gazom 7. oktobra – ubrzano je i s razlogom proizvodio frustraciju u Izraelu.

Dizdarević o ratu u Gazi: Zločin sa svim elementima genocida

Dizdarević o ratu u Gazi: Zločin sa svim elementima genocida

Dodatno, i u ionako dekomponiranim i rijetko "zategnutim" odnosima među državama u svijetu, nije bilo lako žmuriti i na jedno, a kamo li na oba oka povodom nastavka storije u Gazi, ma kojem se svjetskom poslovno ideološkom kartelu pripadalo.

Naravno genocidna fešta Netanyahua pomnožena sa potpunom poslušnošću vjersko – cionističkim histericima u kući, poput ministara Ben Gvira i Bezalela Smotricha koji mu čuvaju premijerska leđa rušeći sve drugo, ostavljali su duboke tragove istorijske štete i kod značajnog broja stanovnika Izraela i Jevreja u svijetu.

Kod kuće, privreda i šekel počeli su da otklizavaju nizbrdo, strani partneri sa sjedištima firmi počeli su da napuštaju Izrael, uz nezadovoljstvo i upitnu sigurnost  među onima što su koliko juče uživali u državi unutar granica koje su sami definirali silom, ratovima i "pregovorima".

Jad i bijeda svijeta

Istovremeno Palestinci, posebno nova, mlada generacija, budili su se na brutalnosti genocida u Gazi a sve više i na okupiranoj Zapadnoj obali. Dimenzije novog zločina u "pravu na odgovor za 7. april", kako su strateški zaštitnici Netanyahua potrčali da izglasaju, prevazišle su ono najstrašnije iz prošlosti, od 1948. do danas. Jad i bijeda takozvane međunarodne zajednice, sve do UN-a i EU, skoro i nikad toliko ništavnih, ucijenjenih i nesuvislih – uz časne malobrojne izuzetke – ubilježila je "rezultat" koji im se evo već danas vraća kao globalni svjetski bumerang.

Fenomen je na drugoj strani planetarno buđenje do sada uglavnom šutljivog dijela svijeta ovakvim povodima. I to ljudi bez obzira na mjesto života, sistem, ideologiju i ime. Povod je prepoznati zločin u Gazi sa genocidom nad civilima, ženama i  posebno djecom. U agenciji UN-a za Palestinu su izračunali da smrt u Gazi sustiže jedno dijete svakih deset minuta od početka "rata za civilizaciju" do danas.

Ovdje, evo, dolazimo i do specifične grupe koja počinje da podiže glas protiv zla u Gazi i onih koji na njemu očigledno ili profitiraju, ili spašavaju već oteto. A kod mnogih od njih, linija interesnog ludila prekoračena je dotle da čak i iskreno vjeruju kako su sa svim zlom koje čine, i guraju druge u tu priču – sasvim u pravu. Pa možda i zaslužni da im se tim povodom jednom podignu spomenici, jer istorija i to poznaje.

Minulih dana, evo, nakon nastalih "nesporazuma" o cijeloj priči unutar ratnog kabineta Netanyahua, javnost saznaje prvo storije o neslaganju Benny Gantza, nekadašnjeg ministra odbrane Izraela a potom lidera opozicije Netnyahuu u Knesetu. Završava se ostavkom Gantza na mjesto u ratnom kabinetu "koji vodi Izrael u potpuno pogrešnom pravcu". Odmah iza njega, kabinet napušta i Gadi Eisenkot, nekadašnji načelnik Generalštaba IDF-a u dva navrata, pa kasnije u politici kao "usamljeni centrista" i ministar bez portfelja. Kazao je, dajući ostavku, kako je "vlada donijela odluke koje ne moraju nužno biti vođene nacionalnim interesima i dobrom zemlje..."

Izjava naoko blaga, ali odluka precizna.

Bura povodom ove dvije ostavke i mnogo čega do tada podigla je javnost na noge. Sa demonstracija se radikaliziraju zahtjevi Netanyahuu da podnese ostavku, nasuprot njegovom egzaltiranom očekivanju nakon "sjajne akcije u kojoj su oslobođena četiri taoca". Više od dvije stotine mrtvih u toj operaciji, među njima i puno djece, kao ni tri mrtva taoca, nije umanjilo hvalospjeve o operaciji. Saznalo se i da ostavku na mjesto u ratnom kabinetu najavljuje i komandant brigade "Gaza", general Avi Rosenfeld, zadužen od početka za operaciju IDF-a u Gazi. Kazao je kratko da daje ostavku na funkcije u vojsci "zbog učešća i odgovornosti u porazu IDF-a u Gazi".

Očigledna je bila demistifikacija "strategije" vrha Izraela i uskog kruga oko Netanyahua. Jasna je javnosti postajala i očiglednija disonancija između Joe Bidena, sve "mirnodopskijeg" spram "izlaska" iz Gaze, nakon onih prvih reakcija na 7. oktobar. Slutnja je i da će izbori u SAD-u tražiti svoje. A Netanyahu u Izraelu, sve agresivniji.

Love is love, business is business

Pregovaralo se na sve strane unaokolo o "prekidu vatre" u Gazi i dalje. Katar i Egipat sa svojim interesima bili su najaktivniji. Konačno, plan Bidena u tri faze bio je: prvo obustava pucanja, pa povlačenje IDF-a iz Gaze i formiranje privremenih, mješovitih vlasti, te početak velike obnove enklave...

Tu počinju nove, velike "nesuglasice". Na svoj način, egzistencija je obadvojici u pitanju. Netanyahu ne odustaje od zahtjeva "svojih" da se Hamas mora uništiti, vojno i politički. Nema tu "zajedničkih vlasti".

Ako ne, Ben Gvir i Smotrich znaju svoje, Bibi bez njih gubi mjesto premijera, a odlazak odatle znači i aktiviranje uručene mu optužnice za korupciju, kriminal isl., zamrznute dok je premijer.

Na drugoj strani, (re)izbor Bidena u Americi danas već ovisi i od tamo nove atmosfere spram Gaze, uz sve drugo. Svi, sebe radi, osluškuju probuđenu svjetsku javnost kojoj je svakim danom jasnije ko je Netanyahu i ko je oko njega, a ko su oni koji ga štite. Love is love, business is business. Igre su na obje strane. Netanyahu optužuje Bidena da nije ispunio obećanje o slanju oružja, ovaj mu  zakazuje susret u Washingtonu. I dok je bio bezmalo na aerodromu za let u Washington, dolazi vijest o otkazivanju susreta.

Današnja faza u cijeloj storiji, doskora je bila teško zamisliva. Oglašava se odjednom minule srijede na TV i zvanični portparol IDF-a Daniel Hagari koji hladno saopštava kako "ideja da možemo uništiti Hamas ili učiniti da nestane – dovodi javnost u zabludu..." I dalje, kako je "ideja o uništavanju Hamasa i njegovom nestajanju – bacanje pijeska u oči publici". Njegovi komentari potakli su šturi odgovor iz Netnyahovog ureda.

Poenta im je da je "izraelski ratni kabinet definisao uništenje vojnih i upravljačkih sposobnosti Hamasa kao jedan od ciljeva rata u Gazi te da je IDF, naravno, posvećen tome..."

Pokazivanje "odjednom" nezadovoljstva IDF spram Netanyahua dobilo je očigledno podršku u dobrom dijelu šire javnosti ali i među utjecajnim pojedincima u politici i medijima. Reakcije se umnožavaju. Oglasio se među prvima Tamir Pardo, bivši šef Mossada, ustvrdivši kako je "izraelski tretman Palestine – aparthejd, a Netnyahu nas vodi u katastrofu..." Za izraelske medije kazao je da "Netanyahuu nema strategiju, nema viziju budućnosti a sve do čega mu je stalo je ostati na vlasti po svaku cijenu“.

Bivši šef Mossada pozvao je ljude da izađu na ulice i poruče premijeru i Vladi da odu! Sjećanja su se ovdje vratila i na pokojnog šefa Mossada Meira Dagenta koji je svojevremeno takođe pominjao aparthejd spram Palestinaca, pod kapom Netanyahua. 

Pandorina kutija

U listovima „Jerusalem Post“ i „Maariv“ oglasio se i general u rezervi Yitzhak Brick kazavši kako su "izraelski ciljevi za poraz Hamasa potpuno pobrisani u agendi  ovog rata. Izrael mora objaviti kraj ovog rata kojeg smo mi već izgubili".

Amos Harel, poznati novinar i analitičar u „Haaretzu“, novini koja već dugo vremena očigledno drugačije gleda na ukupan odnos Izraela prema pitanju Palestine i Palestinaca – tu je posebno poznat i izuzetni novinar Gideon Levy – na istoj je platformi kao i prethodnici: Izrael je ovaj rat de facto izgubio, „palestinsko pitanje“ traži povratak smjernicama davno prihvatanim i definisanim koje vode do dvije nezavisne države, a sve što se danas dešava direktno je ptov toga...

Svojevrsna "Pandorina kutija" u Izraelu, na tragu svega ovoga, očigledno otškrinuta je. U najmanju ruku, a na ovaj način neočekivano. Od važnih ljudi u vojsci i politici. Ništa tu, naravno, još nije gotovo ali – čita se nova i drugačija stranica u dosadašnjoj storiji svjetskih laganja i licemjerstva dugoj, evo, 76 godina. Kapitalno je što je nije otvorila dominantno jadna "međunarodna zajednica", već tek indirektno i za početak uticajni pojedinci u Izraelu i svijetu, uz novi fenomen buđenja velikog dijela svjetske javnosti, pravim povodom. Nije malo.

* * *

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije