Netanyahu došao u američki Senat dok hiljade demonstriraju: 'Nalazimo se na raskrsnici historije'

2
Radiosarajevo.ba
Netanyahu došao u američki Senat dok hiljade demonstriraju: 'Nalazimo se na raskrsnici historije'
Foto: EPA - EFE / Benjamin Netanyahu

Desetine demokratskih zakonodavaca preskočile su govor izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Kongresu u srijedu, izražavajući nezadovoljstvo zbog hiljada civilnih žrtava i humanitarne krize uzrokovane izraelskom kampanjom u Gazi.

Hiljade demonstranata izašlo je na ulice u blizini Kapitola kako bi protestovali protiv Netanyahuovog pojavljivanja usred najstrožih mjera sigurnosti od napada 6. januara 2021. godine. Zgrada Kapitola bila je okružena visokom ogradom, uz prisustvo velikog broja policajaca.

Netanyahu, koji je dočekan ovacijama na nogama pri dolasku, održao je svoj govor na zajedničkom sastanku Senata i Predstavničkog doma u gradu koji je zaokupljen unutrašnjom politikom.

Nakon historijskog uspjeha na Olimpijadi: Mladi bh. matematičari dočekani u Sarajevu

Nakon historijskog uspjeha na Olimpijadi: Mladi bh. matematičari dočekani u Sarajevu

Svoj govor je otvorio izjavom da "Amerika i Izrael moraju stajati zajedno. Kada mi stojimo zajedno, jednostavno je. Mi pobjeđujemo, oni gube", rekao je Netanyahu i dodao:

"Sastajemo se danas na raskrsnici historije. Naš svijet je u previranju."

Predsjednik Joe Biden je u nedjelju objavio da završava svoju kandidaturu za reizbor i podržava potpredsjednicu Kamalu Harris za demokratsku predsjedničku nominaciju kako bi se suprotstavila republikancu Donaldu Trumpu.

Ovo je bio rekordni četvrti govor stranog lidera na zajedničkom sastanku Senata i Predstavničkog doma, nadmašivši britanskog ratnog lidera Winstona Churchilla, koji je održao tri govora.

Neposredno prije nego što je progovorio, američka policija Kapitola izvijestila je da su neki protesti nekoliko blokova od zgrade postali nasilni, što je natjeralo policiju da upotrijebi biber sprej.

Očekivalo se da će se njegove primjedbe fokusirati na koordinaciju izraelskog i američkog odgovora na nestabilnu situaciju na Bliskom Istoku, gdje postoji sve veća opasnost da bi rat u Gazi mogao prerasti u širi regionalni sukob.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije