Knesset donosi skandalozne zakone: Izrael želi proglasiti agenciju UN-a terorističkom organizacijom?

5
Anadolija
Knesset donosi skandalozne zakone: Izrael želi proglasiti agenciju UN-a terorističkom organizacijom?
Foto: AA / Zaposlenici UNRWA u Gazi

Izraelski parlament (Knesset) usvojio je u ponedjeljak u prvom čitanju tri nacrta zakona o zatvaranju agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) i proglašenju iste "terorističkom organizacijom".

Prvi nacrt zakona zabranjuje UNRWA-i da obavlja bilo koju misiju, pruža bilo kakvu uslugu ili obavlja bilo kakvu aktivnost na izraelskoj teritoriji. Zakon je usvojen sa 58 glasa "za" i devet "protiv", objavio je list The Times of Israel.

Drugi nacrt zakona koji je odobren poziva na oduzimanje osoblju UNRWA-e njihovih zakonskih imuniteta i privilegija koje se nude osoblju UN-a u Izraelu. Treći nacrt zakona poziva da se agencija UN proglasi "terorističkom organizacijom" i zahtijeva od Izraela da prekine veze s njom. Zakon je usvojen sa 50 glasova "za" i deset "protiv". 

"Dream Team" je ranjiv: Svjetski prvaci namučili SAD, LeBron prelomio u završnici

"Dream Team" je ranjiv: Svjetski prvaci namučili SAD, LeBron prelomio u završnici

Tri nacrta zakona će sada ići na dalje razmatranje u Odbor za vanjske poslove i odbranu Knesseta. Biće potrebna još dva očitavanja da bi postala efektivna. Knesset je u maju usvojio preliminarni prijedlog za odobravanje zakona kojim se UNRWA označava kao "teroristička organizacija".

Izrael snažno lobira da se UNRWA zatvori jer je to jedina agencija UN-a koja ima poseban mandat da brine o osnovnim potrebama palestinskih izbjeglica. UNRWA je osnovana rezolucijom UN-a 1949. godine i ima mandat da pruži pomoć i zaštitu izbjeglicama u svojih pet područja djelovanja: Jordan, Sirija, Liban, Zapadna obala i Pojas Gaze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije