Navaljni se probudio iz kome: Razgovara sa ljekarima, pojačano osiguranje

Radiosarajevo.ba
Navaljni se probudio iz kome: Razgovara sa ljekarima, pojačano osiguranje
Foto: EPA / Aleksej Navaljni

Ruski bloger i lider opozicije Aleksej Navaljni već može da govori i sjeća se detalja onoga što mu se dogodilo prije nego što je izgubio svijest u avionu, piše list "The Spiegel".

List dodaje da je njemačka policija pojačala njegovo osiguranje u bolnici u Berlinu.

Prema navodima lista, stanje pacijenta je bolje, "nego što je moglo da se očekuje u takvoj situaciji".

List ističe da se očekuje da će Navaljni moći da prima posjete.

Berlinska policija nakon toga je saopštila da ne zna kako se u medijima pojavila informacija o pojačanim mjerama osiguranja i da u principu ne komentarišu sigurnosne mjere.

Podsjetimo, Navaljnom je 20. augusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sletio u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gdje je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Ljekari bolnice u Omsku saopštili su da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti koronavirusa.

Međutim, ruski bloger je 22. augusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu na zahtjev njegove supruge. Kasnije su njemački lekari iz klinike Charite, u koju je smješten Navaljni, saopštili da rezultati njihovih analiza ukazuju na to da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe holinesteraza.

Njemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova Novičok.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije