Potvrđeno: Aleksej Navaljni otrovan nervnim agensom iz grupe Novičok

Radiosarajevo.ba
Potvrđeno: Aleksej Navaljni otrovan nervnim agensom iz grupe Novičok
PrtScr / Alexei Navalny

Nervni agens iz grupe Novičok upotrebljen je za trovanje ruskog opozicionog liderea Alekseja Navaljnog, rekao je glasnogovornik njemačke vlade pozivajući se na rezultate bolničkih testova.

Njemačka vlada je još prošlog četvrtka saopćila da su u organizmu Navaljnog nađeni tragovi nervnog agensa Novičoka, koji je upotrebljen i prilikom pokušaja trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja prošle godine, izvještava Blic

Glasnogovornik je saopćio da njemačka vlada osuđuje očigledan napad na Navaljnog i pozvao je Rusiju da konačno iznese svoj stav o ovom slučaju.

"Šokiralo nas je saznanje da je Aleksej Navaljni žrtva napada nervnim agensom. Njemačka vlada najstrožije osuđuje napad na njega i zahtijevamo od ruskih vlasti hitno pojašnjenje ovog događaja", stoji u saopćenju glasnogovornika Angele Merkel Stefena Siberta.

Kako se dodaje, stručnjaci specijalne njemačke vojne laboratorije utvrdili su da su u njegovu organizmu “bez ikakve sumnje” prisutni tragovi Novičoka, nervnog agensa koji je stvoren u sovjetskim vojnim laboratorijima.

Rusija je ranije odbacila optužbe za napad na Navaljnog. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je prošle nedjelje da "rusko rukovodstvo očigledno nema koristi" od napada na opozicionara i optužio zapadne vlade zbog njihove "sumnjive žurbe" da upere prst u Moskvu.

Glasnogovornik je rekao da će Njemačka obavijestiti svoje EU i NATO saveznike o rezultatima testova.

Podsjetimo, ruskom opozicionaru i kritičaru Kremlja pozlilo je 25 augusta na letu iz sibirskog Tomska za Moskvu. Dan nakon što je u vrlo lošem stanju primljen u bolnicu u Omsku, on je preblačen u berlinsku bolnicu Čarite, gdje mu se stanje stabilizovalo, ali je i dalje kritično.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije