EU zatražila hitnu istragu o slučaju trovanja Alexeya Navalnyja

Anadolija
EU zatražila hitnu istragu o slučaju trovanja Alexeya Navalnyja
Foto: Screenshot / Aleksej Navaljni

Rukovodstvo Evropske unije (EU) od Rusije traži hitnu, nezavisnu i transparentnu istragu o slučaju trovanja opozicionara Alexeya Navalnyja, javlja Anadolu Agency (AA).

Visoki komesar evropske vanjske politike i sigurnosti Josep Borell u pisanom saopćenju je naveo kako su ljekari njemačke klinike potvrdili da je Navalny bio žrtva trovanja.

Poželivši Navalnyju brz oporavak, Borell je kazao da Evropska unija osuđuje napad na njegov život.

"Ruski narod i međunarodna zajednica žele znati istinu o Navalnyjevom trovanju. Odgovorni moraju biti procesuirani i kažnjeni", poručio je Borell.

Ljekari s njemačke klinike u kojoj je hospitaliziran ruski opozicionar Alexey Navalny danas su saopćili da je Navalny bio žrtva trovanja.

"Tim ljekara izvršio je pregled pacijenta po njegovom dolasku. Klinička zapažanja ukazuju na trovanje supstancom iz grupe inhibitora Cholinesterase", navodi se u saopćenju s klinike Charite.

Navalvy se trenutno nalazi na odjelu intenzivne njege i u induciranoj je komi. U saopćenju se navodi kako je njegovo stanje i dalje teško, ali kako ne postoji akutna prijetnja po njegov život.

Tokom povratka iz sibirskog Tomsa u Moskvu, 44-godišnji Navalny je 20. augusta ostao bez svijesti u avionu. Hospitaliziran je u Omsku, a prije dva dana je prebačen na liječenje u Berlin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije