Doktor iz regiona otkriva je li Navaljni otrovan i kakve su mu šanse da se izvuče

Radiosarajevo.ba
Doktor iz regiona otkriva je li Navaljni otrovan i kakve su mu šanse da se izvuče
Foto: Slobodna Dalmacja / Prof. dr sc. Andrej Trampuž,

Na osnovu simptoma koje je imao Aleksej Navaljni možemo reći da se najvjerovatnije radi o trovanju sličnom onome kakvo je prije otprilike dvije godine imao Pjotr Verzilov, drugi ruski opozicionar koji se zbog sličnog trovanja liječio u bolnici "Charite" u Berlinu. 

"Ako je Navaljni otrovan, najvjerovatnije bi moglo da se radi o neuro-muskularnom otrovu koji dovodi do paralize. Radi li se o trovanju, znat ćemo za dva do tri dana",  rekao je za "Slobodnu Dalmaciju" prof. dr sc. Andrej Trampuž, slovenački ljekar, specijalista infektologije i interne medicine koji već dugi niz godina živi u Berlinu i radi u bolnici "Charite", u koju je jučer ujutru primljen na liječenje ruski opozicionar Navaljni.

Poseban medicinski avion koji je prije tri dana odletio u Omsk kako bi Navaljnog prevezao u Njemačku na liječenje sletio je jučer ujutru na berlinski aerodrom Tegel, odakle je pacijent prevezen u "Charite".

Smješten je na intenzivnom odjeljenju naše bolnice, još uvijek je u komi, ali u stabilnom je stanju i o njemu će se brinuti najbolji njemački intenzivisti. Pet sati leta iz Omska do Berlina prošlo je u najboljem mogućem redu i nije bilo nikakvih komplikacija.

Od Navaljnog su uzeti uzorci krvi i urina i sada će se obaviti sve toksikološke analize kako bismo utvrdili o čemu se radi i da li je naš pacijent zaista otrovan, kako to kažu njemu bliske osobe. Da bismo mogli da utvrdimo da li je neki pacijent otrovan, potrebno je da on bude dovezen u našu bolnicu u roku od pet do sedam dana nakon događaja. O njegovom liječenju primarno će brigu voditi anesteziolozi, odnosno ljekari intenzivne medicine, a ako se pojavi nekakva infekcija, o njemu će se starati moj tim ljekara", rekao je dr Trampuž. 

Ovaj je slučaj vrlo sličan Verzilovljevom. I on se liječio u "Chariteu" i njemu smo uspjeli da spasimo život, dodaje on.

"U liječenje Navaljnog uključeni su anesteziolozi, toksikolozi, internisti i intenzivisti. Ako njegovi unutrašnji organi nisu oštećeni i ako ne počnu da otkazuju, prvenstveno mislim na jetru, Navaljni ima dobre izglede za preživljavanje. No, ako organi počnu da otkazuju, njegovo stanje se dodatno komplikuje i liječenje postaje vrlo neizvjesno. Navaljnom se u jednoj minuti promijenio život. Osjetio je veliku bol i potom je pao u komatozno stanje", govori dr Trampuž.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije