Naučnik upozorava: Ovi simptomi COVID-19 ne spominju se kao službeni

0
Radiosarajevo.ba
Naučnik upozorava: Ovi simptomi COVID-19 ne spominju se kao službeni
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Simptomi koji upozoravaju na infekciju koronavirusom i početak bolesti COVID-19 s početne visoke temperature i anosmije proširili su se na cijeli niz jačih i slabijih.

Iako liječnici još uvijek ističu kako su suhi kašalj, nedostatak zraka, visoka temperatura, opća malaksalost i anosmija (gubitak osjeta mirisa i okusa) najčešći pokazatelj bolesti, sve se češće javljaju i neki ne tako uobičajeni simptomi.

Tako je jedan britanski naučnik, profesor genetske epidemiologije na King's College u Londonu, Tim Spector, upozorio na simptom koji se sve češće javlja, a nije naveden na "službenoj listi" simptoma.

Jedna od pet osoba s bolesti COVID-19 i dalje ima manje poznate simptome koji nisu navedeni na službenoj listi - poput osipa.

"Primijetili smo i sve veći broj "COVID jezika" i čudnih čireva u ustima. Ako imate čudne simptome ili samo glavobolju i umor, ostanite kod kuće!", napisao je Spector na svom profilu na Twitteru.

Iako se o simptomima COVID-19 u usnoj šupljini baš i ne govori, naučnici su već u nekoliko navrata upozoravali na neobične poremećaje koje bolesnici koji su preboljeli COVID-19 prijavljuju i nekoliko mjeseci nakon bolesti.

Također, upozoravaju i na velik broj pacijenata koji dolazi s okrhnutim zubima zbog povećane manifestacije bruksizma, odnosno stiskanja čeljusti i zuba, a do kojeg dolazi zbog pojačanog stres uzrokovanog pandemijom.

I na kraju, na već dobro poznati gubitak čula mirisa i okusa, za koji se utvrdilo da se pojavljuje u prosjeku kod polovice oboljelih, piše zimo.dnevnik.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije