Naučnik opisao stanje sa COVID-om u Izraelu: Kao željeznička stanica u slow motionu...

0
Radiosarajevo.ba
Naučnik opisao stanje sa COVID-om u Izraelu: Kao željeznička stanica u slow motionu...
Foto: Ilustracija / Četvrta doza vakine

Svjetski lider u vakcinaciji u prvim valovima pandemije, Izrael, usvojio je moto "Živjeti s COVID-om" nekoliko mjeseci prije dolaska omicron varijante koronavirusa.

Omikron varijanta blaža je od prethodnih varijanti, ali to je slaba utjeha ljekarima i medicinskim sestrama na COVID-odjelima koji ponovno imaju pune ruke posla budući da zbog velikog broja zaraženih ima i više oboljelih kojima treba bolničko liječenje.

"Osoblje je iscrpljeno", rekao je Yoram Weiss, direktor Medicinskog centra Hadassah u Jeruzalemu, piše Index.

Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

Bolnice su morale prebaciti djelatnike na COVID-odjele, srezati druge procedure, a sredinom januara nekoliko naučnika zatražilo je od vlade da interveniše kako bi se smanjilo širenje zaraze.

Upozorili su da će nagli priljev teško bolesnih pacijenata, većinom starijih od 60 godina i s teškim komorbiditetima, preopteretiti zdravstveni sistem i naštetiti privredi.

Dvir Aran, naučnik Instituta za tehnologiju u Haifi, rekao je da ga to podsjeća na "željezničku nesreću u slow motionu".

No drugi stručnjaci pozdravljaju to što se građanima prepušta veća odgovornost, tvrdeći da će bilo kakve restrikcije imati tek ograničen utjecaj na širenje jako zarazne omicron varijante virusa.

"Vlada ne bi trebala voditi vrtić, brinuti se da ostanete kod kuće kada ste bolesni", rekla je Yael Haviv-Yadid, šefica odjela za intenzivnu njegu Medicinskog centra Sheba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije