Naučnik objavio jezive, nove detalje o podmornici Titan: "Zamislite taj užas"

2
Radiosarajevo.ba
Naučnik objavio jezive, nove detalje o podmornici Titan: "Zamislite taj užas"
Foto: Sbs.com / U toku velika akcija potrage za Titanom

Iako se dosad tvrdilo da putnici koji su stradali na podmornici Titan nisu bili svjesni tragedije u trenutku kad se implozija dogodila, te da su preminuli 'istog trena', španski stručnjak za podmornice u javnosti je iznio mnogo crnji scenarij.

Jose Luis Martin tvrdi da su putnici na podmornici Titan bili svjesni šta se događa najmanje minutu prije nego što je batiskaf "pukao poput balona".

Marti je rekao da je pet žrtava - izvršni direktor OceanGatea Stockton Rush, britanski milijarder Hamish Harding, francuski istraživač Paul-Henri Nargeole, britansko-pakistanski biznismen Shahzada Dawood i njegov sin tinejdžer Suleman - vjerovatno izgubilo ravnotežu u tim posljednjim trenucima i prvo su pali jedni na druge.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Martin dalje objašnjava kako je podmornica Titan počela da tone "poput strijele, okomito" i da nije imala "nikakvu kontrolu" 900 m, a onda se dogodila implozija. Prema izračunima španjolskih inženjera, putnici su bili svjesni svoje sudbine između 48 i 71 sekunde.

"Podmornica se spuštala bez ikakvih incidenata i u vodoravnoj ravnini sve dok nije dosegla dubinu od oko 1700 m", rekao je Martin za novine Nius. "U tom trenutku došlo je do kvara i podmornica je ostala bez motora i bez pogona, te su izgubili komunikaciju s Polarnim princem."

Martin je nastavio: "Titan je potom promijenio položaj i počeo da tone okomito, poput strijele, jer je 400 kilograma, koliko su bili teški putnici u oknu, kompromitiralo podmornicu. Svi su pali jedni na druge... Zamislite taj užas, strah i agoniju."

Objavljen snimak prethodne misije Titana: Pilot izgubio kontrolu, putnici bili prestravljeni

Objavljen snimak prethodne misije Titana: Pilot izgubio kontrolu, putnici bili prestravljeni

"Dok su 'padali' u dubine oceana, trup je bio izložen naglom porastu pritiska. A onda je došlo do jakog 'sabijanja' batiskafa u kojem su bili turisti i pilot. Teško je zamisliti šta su doživjeli u tim trenucima - najmanje 48 sekundi su bili svjesni šta se događa, a onda se dogodila implozija i tada je uslijedila trenutna smrt."

Tragedija se dogodila prilikom pokušaja razgledavanja olupine Titanica 18. juna. Batiskaf 'Titan' je izgubio kontakt s matičnim brodom oko 105 minuta nakon zaranjanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije