Nakon potrage i spašavanja: Krhotine podmornice Titan izbačene na Kanadsku obalu

1
Radiosarajevo.ba
Nakon potrage i spašavanja: Krhotine podmornice Titan izbačene na Kanadsku obalu
Foto: Printscreen /YouTube / Ostaci podmornice Titan

Pokvareni ostaci podmornice Titan izbačeni su na obalu u Kanadi deset dana nakon što je pretrpjela katastrofalnu imploziju 12.500 metara ispod Atlantika u blizini olupine Titanika, usmrtivši svih pet osoba koje su pošle na ovu rizičnu ekspediciju. 

Sada su krhotine iz podmornice Titan koja je implodirala na dnu Atlantika, dok je pokušavala doći do olupine Titanica, izvučene na obalu.

Ogromni komadi metala istovareni su jutros 28. juna s broda Horizon Arctic na pristaništu kanadske obalske straže u St John'su.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Brzo su bili prekriveni velikim ceradama prije nego što su ih dizalice podigle na kamione koji su ih odvezli na procjenu. Komadi su uključivali veliki, bijeli dio zakrivljenog metala. Drugi objekat je bio pun kablova i drugih mehaničkih dijelova.

Čini se da su neki od dijelova koji su izvučeni bili dijelovi vanjskog poklopca podmornice i njenog okvira za slijetanje, koji su navodno bili među prvim dijelovima Titanovih krhotina koji su otkriveni.

Izvađen je i veliki kružni komad Titana, koji je sličan dijelu na zadnjem kraju trupa, kao i još jedan komad koji liči na antene koje su virile iz vrha Titana.

Razvoj dolazi tačno deset dana nakon što je osuđena podmornica Titan nestala tokom turističkog putovanja koje je vodila OceanGate Expeditions.

Nakon velike misije potrage i spašavanja, ostaci su otkriveni na morskom dnu prošlog četvrtka i otkriveno je da je podmornica pretrpjela "katastrofalnu imploziju", u kojoj je poginulo svih pet članova posade u njoj.

Američka obalska straža pokrenula je istragu o uzroku podvodne implozije koja je uništila podmornicu Titan. Stručnjaci su u više navrata isticali sigurnosne strahove koji su govorili da brod nije pogodan za ogromne dubine do kojih je putovao. Kritičari su rekli da njegov trup od karbonskih vlakana nije prikladan za svoju svrhu, a također su podigli uzbunu zbog njegovog vidnog polja, koji nije certifikovan za takve dubine.

Stručnjaci izjavljuju: Šta je to uzrokovalo zvukove lupanja u okrugu zarona podmornice Titan?

Stručnjaci izjavljuju: Šta je to uzrokovalo zvukove lupanja u okrugu zarona podmornice Titan?

Obalska straža je saopćila da je osnovala marinski istražni odbor (MBI), njen najviši nivo istrage.

"Moj primarni cilj je spriječiti sličnu pojavu davanjem potrebnih preporuka za poboljšanje sigurnosti pomorskog dobra širom svijeta", rekao je Jason Neubauer, glavni istražitelj i vođa istrage Obalne straže.

"MBI je već u početnoj fazi prikupljanja dokaza, uključujući operacije spašavanja ruševina na mjestu incidenta", dodao je.

Prošle nedjelje je prijavljen nestanak Titana, a obalska straža je rekla da je svih pet ljudi u podmornici poginulo nakon što je brod pretrpio katastrofalnu imploziju, piše Daily Mail.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije