NATO: Njemačka obećava 35.000 vojnika za novu strategiju odbrane

1
DW
NATO: Njemačka obećava 35.000 vojnika za novu strategiju odbrane
Foto: Twitter / Njemačka vojska / Ilustracija

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus obećao je NATO desetine hiljada njemačkih vojnika za nove planove odbrane. Avioni i fregate bi takođe trebalo da budu dostupni saveznicima.

Njemačka će ubuduće imati 35.000 vojnika u veoma visokoj pripravnosti - za novu strategiju NATO odvraćanja i odbrane. "Radi se o podržavanju regionalnih odbrambenih planova konkretnim snagama", rekao je ministar odbrane Boris Pistorijus (SPD) na marginama sastanka NATO u Briselu.

Između ostalog, riječ je o 35.000 vojnika u visokom ili najvišem stepenu pripravnosti i takođe do 200 aviona, fregata, korveta i još mnogo toga, rekao je Pistorijus.

Lagumdžija potvrdio: Usuglašen finalni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Lagumdžija potvrdio: Usuglašen finalni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Od 2025. vrhovni komandant snaga NATO u Evropi (SACEUR) bi trebalo da bude u mogućnosti da ih ima na raspolaganju. To se posebno odnosi na najvažnije kapacitete vojne podrške, kao što je logistika.

Potez Njemačke je dio novog modela oružanih snaga NATO koji predviđa držanje 300.000 vojnika u stanju pripravnosti za moguće misije. Do sada su za brze krizne operacije bile prvenstveno na raspolaganju interventne snage NRF za koje članice trenutno obezbjeđuju oko 40.000 vojnika.

U pozadinu ovog prestrojavanja su posebno prijetnje iz Rusije. Otkako je šef Kremlja Vladimir Putin naredio napad na Ukrajinu - NATO više ne isključuje u potpunosti ni akcije protiv savezničkih država: posebno ugroženim se smatraju Baltičke države Estonija, Letonija i Litvanija.

Njemački vojni magazin: BiH što prije treba biti primljena u NATO!

Njemački vojni magazin: BiH što prije treba biti primljena u NATO!

Za svaki slučaj, još letos su donijeti planovi regionalne odbrane: na više od 4.400 stranica teksta se navodi kako u hitnim slučajevima treba zaštititi i odbraniti kritične lokacije na teritoriji NATO. A sprovođenje planova bi trebalo da bude omogućeno novim modelom oružanih snaga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije