Njemački vojni magazin: BiH što prije treba biti primljena u NATO!

3
Radiosarajevo.ba
Njemački vojni magazin: BiH što prije treba biti primljena u NATO!
Print Screen / Njemačka vojska / Ilustracija

Na Balkanu je – još uvijek – tiho. Ali, na Srbiju se gleda kao na rusku ispostavu u bivšoj Jugoslaviji i kreatora problema, te se situacija može promijeniti u svakom trenutku, piše u današnjem izdanju Loyala, njemačkog mjesečnika za sigurnosnu politiku, Erdin Kadunić, njemačko-bosanski politikolog i saradnik Instituta IGES.

Predanost SAD-a

Ovaj publicista bosanskog porijekla, takođe, smatra da zbog gore navedenog Bosance treba primiti u NATO - kako bi se poslao signal Moskvi.

"Iako je Bosna mala zemlja, ona nesumnjivo igra geopolitičku ulogu i od velikog je značaja za sigurnost regiona. Ako se pretpostavi ne sasvim neosnovana mogućnost da većinski srpski entitet RS unutar BiH, koji ima prorusko rukovodstvo, na svojoj teritoriji stacionira ruske rakete i sisteme naoružanja, onda bi se Minhen - udaljen samo 550 kilometara - našao u području pokrivenom ovim projektilima", navodi Kadunić.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Bosna, dodaje autor, leži u strateškim dubinama NATO-a.

"Jedan pogled na mapu trebao bi biti dovoljan da se Bosni otvori put za ulazak u NATO. Geopolitički, bilo bi opasno prepustiti zemlju Rusima. Jer, rusko rukovodstvo ne krije da ima Bosnu u svojim vidicima. Sam NATO je već prisutan u zemlji. Njihovo sjedište u Sarajevu je praktično uz sjedište evropskih snaga, EUFOR-a", konstatira.

Autor ističe da Sjedinjene Američke Države (SAD) iskazuju predanost ovoj zemlji i njenom narodu.

Erdin Kadunić
Foto: Privatni album: Erdin Kadunić

"S druge strane, malo se može očekivati od EU i Njemačke. Njemačka se krije iza argumenta da ne želi sama iz EU da djeluje u ovom dijelu Europe. Nada Bosanaca je stoga isključivo na Amerikancima", smatra Kadunić.

"Ruska ispostava na Zapadu"

Ovo – podvlači Kadunić - nije pohvalno za njemačku i evropsku vanjsku politiku.

"Zapad, s druge strane, želi da Srbija bude 'regionalna sila' u zapadnim savezima. Previđa da srpsko rukovodstvo pleše na dvije svadbe. S jedne strane, predsjednik Aleksandar Vučić 'maže med' na usta Zapadu. S druge strane, u srpskim medijima pod kontrolom vlasti slave se Rusi i oni koji su ruski istomišljenici“, stava je Kadunić.

Prema njegovim ocjenama, srpska vlada je postala zavisna od Rusije.

"Na primer, jasan ruski potpis se može vidjeti u srpskoj politici na Kosovu. Sve zemlje Zapadnog Balkana imaju dobre međusobne odnose, ali sve imaju problem sa Srbijom. Svi pokušaji da se dovede srpsko rukovodstvo sa zapadnim investicijama u EU i NATO, mogu se smatrati neuspjehom. Ruski utjecaj nikada nije bio toliki kao danas. Došlo se do tačke u kojoj Zapad mora da shvati da nije u pitanju prijem Beograda u NATO, već upravo suprotno, na sceni je pitanje: kako da se zaštitimo od Srbije, ove ruske ispostave duboko na Zapadu? Zapadna inicijativa je potrebna na Balkanu. Bosnu treba što prije uključiti u Alijansu“, zaključuje Kadunić.

Šta je 'Loyal'?

Loyal je njemački mjesečnik za sigurnosnu politiku i časopis Udruženja rezervista njemačkih saveznih oružanih snaga. Glavne teme Loyal-a su sigurnost, odbrana, oružane snage i rezervisti. Časopis se zasniva na analizama razvoja i odlukama o sigurnosnoj politici, pozadinskim i izveštajima o događajima koji utiču na sigurnost Njemačke i njenih saveznika, kao i na opisu odbrambene tehnologije od strane uredničkog tima i gostujućih autora.

Približno 110.000 članova rezervnog saveza dobija ovaj časopis. Oko 1.000 primjeraka se šalje svim poslanicima Bundestaga, kao i odabranim ličnostima iz kompanija, medija, univerziteta, fakulteta i političkih organizacija. Osim toga, više od 6000 primjeraka se prodaje u svim bazama Bundeswehra, kako u Njemačkoj tako iu područjima djelovanja.

S tiražom od više od 125.000 primjeraka, Loyal je najpopularniji njemački časopis u ovoj oblasti. Izlazi jedanaest puta godišnje, a njegov izdavač je FAZIT Communication GmbH, kompanija iz međunarodno poznate FAZ grupacije (Frankfurter Allgemeine Zeitung).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije