NATO najavio najveće vojne vježbe od kraja Hladnog rata

0
Radiosarajevo.ba
NATO najavio najveće vojne vježbe od kraja Hladnog rata
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova BiH / NATO samit u Vilniusu

NATO će mobilizirati oko 90.000 vojnika za vojne vježbe koje počinju u februaru i trajat će oko četiri mjeseca. Vojna vježba pod nazivom „Steadfast Defender" bit će najveća vojna vježba NATO-a u posljednjih nekoliko desetljeća, izjavio je američki general Christopher Cavoli, poslije sastanka Vojnog odbora NATO-a 17. i 18. januara u Bruxellesu.

Prema riječima glavnog zapovjednika NATO-a u Evropi, pripreme bi trebale početi već ove sedmice. Konkretno, od februara do maja će se vježbati uzbunjivanje i premještanje nacionalnih i multinacionalnih kopnenih snaga, kako je Cavoli dalje objasnio: „Premještanjem američkih trupa NATO će pokazati svoju sposobnost da ojača evroatlantski prostor." Vježba će biti jasna demonstracija kohezije, snage i odlučnosti NATO-saveza i pokazaće spremnost na uzajamnu zaštitu, rekao je Cavoli.

Vježba se sukob s Rusijom i teroristima

Ova najava dolazi samo nešto više od četiri sedmice prije druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Navijači Zrinjskog objavili snimak ukradenih transparenata grupe Red Army: "Pozdrav moleri"

Navijači Zrinjskog objavili snimak ukradenih transparenata grupe Red Army: "Pozdrav moleri"

„Spremamo se za sukob s Rusijom i terorističkim skupinama", rekao je predsjedavajući vojnog odbora NATO-a, nizozemski admiral Rob Bauer, poslije dvodnevnog razmatranja situacije u sjedištu NATO-a u Bruxellesu. „Ako nas napadnu, moramo biti spremni."

Prema informacijama agencije dpa, scenarij vojnih vježbi je ruski napad na teritorij NATO-a, odnosno neke od članica - što dovodi do aktiviranja Člana 5 ugovora NATO-a - kojim se regulira obaveza pružanja pomoći napadnutoj članici, a koji kaže da se oružani napad na jednu ili više država članica posmatra kao napad na sve.

Admiral NATO-a upozorio Šveđane: Pripremite vodu, svjetiljku i radio na baterije

Admiral NATO-a upozorio Šveđane: Pripremite vodu, svjetiljku i radio na baterije

Njemačka sudjeluje s 12.000 vojnika

U vojnoj vježbi sudjeluje svih 31 članica NATO-a i država kandidat Švedska.

Bundeswehr će, po vlastitim informacijama, u „Steadfast Defenderu” između ostalog sudjelovati i četverostepenom vježbom pod nazivom „Quadriga 2024”.

Očekuje se da će do kraja maja u akciji biti više od 12.000 njemačkih vojnika koji će posebno vježbati brzo raspoređivanje snaga na istočnom krilu NATO-a.

Na primjer, Deseta oklopna divizija će od sredine maja koristiti različite rute za prebacivanje vojnika s borbenim vozilima u Litvaniju i tamo vojnim vježbama pokazati borbenu sposobnost. Ova država na Baltiku je jedna od zemalja koje se zbog svog položaja osjećaju posebno ugroženim od strane Rusije.

Vojne vježbe od Norveške do Rumunjske

Područje, na kojem će se odvijati vojne vježbe „Steadfast Defender", proteže se od Norveške pa do zemalja kao što je Rumunija.

Zastrašujuće upozorenje svjetske sile: "Evo kad bi Putin mogao napasti NATO"

Zastrašujuće upozorenje svjetske sile: "Evo kad bi Putin mogao napasti NATO"

Prema navodima njemačke vojske Bundeswehra, postojat će i komponenta pomorske vježbe s premještanjem snaga iz Sjeverne Amerike u Evropu.

Očekuje se da će u vježbi, pored oko 90.000 vojnika, sudjelovati više od 1.000 borbenih vozila i deseci borbenih zrakoplova i mornaričkih jedinica. Njemačka vojska, između ostalog, konkretno navodi tenkove, nosače zrakoplova i zrakoplove F-35.

Pored Njemačke će i Velika Britanija dati velik broj vojnika za vojne vježbe. Ministarstvo obrane u Londonu je nedavno saopštilo da će učestvovati oko 20.000 britanskih vojnika iz pomorskih, vaydušnih i kopnenih snaga.

Prošle godine – najveća vježba zrakoplovnih snaga

U junu 2023. NATO je već održao veliku vježbu zračnih snaga „Air Defender” iznad njemačkog zračnog prostora. Bila je to najveća vježba premještanja vazduhoplovnih snaga od osnivanja NATO-a. Sudjelovalo je 250 aviona i oko 10.000 vojnika iz 25 zemalja. Njemačka vlada i Bundeswehr su izvukli pozitivan bilans.

Najveća vježba NATO-a od kraja Hladnog rata do sada organizovana je 2018. s fokusom na Norvešku. Sudjelovalo je oko 51.000 vojnika.

Zastrašujuće upozorenje: "Europa ima između tri i pet godina da se pripremi"

Zastrašujuće upozorenje: "Europa ima između tri i pet godina da se pripremi"

Posljednje vojne vježbe NATO-a koje su bile veće od sada planiranih održane su prije raspada Sovjetskog Saveza 1991. Tada je, između ostalog, obavljena i serija vježbi „Return of Forces to Germany" (Povratak snaga u Njemačku). Samo 1988. na primjer bilo je uključeno oko 125.000 vojnika.

75 godina NATO-a

North Atlantic Treaty Organization ili NATO je vojni savez osnovan 4. aprila 1949. u Washingtonu. Prilikom osnivanja imao je 12 članica. Njemačka je postala članica 6. maja 1955, piše DW.

Posljednje proširenje NATO-a je bilo prošlog 4. aprila, kada je kao 31. članica u NATO ušla Finska. Predstojećeg 4. aprila NATO radno obilježava 75 godina postojanja - najvećim vojnim vježbama od kraja Hladnog rata, odnosno raspada SSSR-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije