Njemačka razmišlja o uvođenju vojnog roka: Da li će u vojsku i strani državljani koji tamo žive?

2
Radiosarajevo.ba
Njemačka razmišlja o uvođenju vojnog roka: Da li će u vojsku i strani državljani koji tamo žive?
Print Screen / Njemačka vojska / Ilustracija

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius zalaže se za ponovno uvođenje vojnog roka, ali ne po ranijem modelu. Fleksibilniji pristup predviđa i mogućnost da u Bundesveru služe građani koji nemaju njemačko državljanstvo.

"Ne bismo bili prve oružane snage u Evropi koje to praktikuju", rekao je Pistorius za dnevnik Tagesspiegel.

Ima ljudi koji u Njemačkoj žive već kao druga, ili treća generacija, a još nemaju njemačko državljanstvo, objasnio je ministar.

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Predsjednica odbora za odbranu u Bundestagu Marie Strack-Zimmermann otvorena je za takav prijedlog.

"Generalno, kada tražimo pogodne mlade ljude koji su spremni da služe u Bundesveru, moramo razmišljati mnogo više na evropski način", rekla je za dnevnik Rheinische Post.

Štrak-Cimermanova je stručnjak za odbranu liberalne FDP, koja je u koaliciji sa socijaldemokratama (SPD) čiji je član Pistorijus i Zelenima.

U evropski način, kako je rekla, spada i zamisao "da bi vojnici bez njemačkog pasoša poslije uspješno odsluženog vojnog roka mogli brže da dođu do njega", piše dpa.

Stručnjak za odbranu opozicione demohrišćanske CDU Johann Wadephul za iste novine je rekao da je ideja u osnovi dobra, ali da je ključno pitanje kako da se sprovede.

"Da li bi to važilo samo za građane Evropske unije ili članice NATO ili još šire? Da li je potrebno potpuno vladanje njemačkim jezikom", pitao je Vadepul.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije