NATO dignuo Gripene zbog neidentifikovane letjelice iz Ukrajine

1
Radiosarajevo.ba
NATO dignuo Gripene zbog neidentifikovane letjelice iz Ukrajine
Foto: EPA / Gripen avioni odmah su dignuti

Mađarski borbeni avioni Gripen podignuti su u zrak u ponedjeljak poslijepodne zbog neidentifikovane letjelice koja je ušla u zračni prostor te zemlje iz Ukrajine, saopćilo je ministarstvo odbrane te zemlje u ponedjeljak navečer.

Zapovjedništvo združenih zračnih operacija NATO-a u španskom Torrejonu naredilo je da se avioni podignu s tla nakon što se na radaru u istočnom dijelu zemlje pojavila letjelica koja se kretala u smjeru Slovačke, prenosi Jutarnji list.

Gripeni su patrolirali područjem prije nego što su vraćeni u svoju bazu u Kečkemetu, nakon što su utvrdili sigurnost pretraživanog zračnog prostora, navodi se.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Ovo je treći put od subote da su mađarske avionske snage alarmirane.

Prije sedmicu dana srpski avion Airbus A-319, koji je letio iz Beograda za Moskvu, vraćen je s granice Mađarske i Slovačke nakon što je mađarskoj kontroli zračnog prometa dojavljeno da je u avionu bomba.

Dron iz sovjetske ere koji se srušio u Zagrebu preletio je cijelu Mađarsku, ali, Budimpešta zbog njega nije dizala svoje borbene avione, a Hrvatsku nije ni upozorila da stiže letjelica.

Reakcije nije bilo ni iz NATO-ove zračne baze u Torrejonu. Nakon tog incidenta, Mađari su dizali Gripene u više navrata zbog sumnjivih radarskih kontakata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije