Hrvatska šalje 70 vojnika u Mađarsku

2
Fena
Hrvatska šalje 70 vojnika u Mađarsku
Foto: croatiaweek / Ilustracija

Zastupnici u Hrvatskom saboru u četvrtak su podržali prijedlog odluke o slanju do 70 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) u sklopu NATO-a u Mađarsku zbog situacije u Ukrajini složivši se da to zahtijeva trenutna situacija i da je to obveza te zemlje.

Državni sekretar u hrvatskom Ministarstvu obrane Zdravko Jakop je, predstavljajući prijedlog odluke, rekao da trenutna sigurnosna situacija na istoku Europe predstavlja jednu od najozbiljnijih prijetnji europskoj sigurnosti proteklih desetljeća.

"Napad na neovisnu, miroljubivu, demokratsku državu gorak je podsjetnik da sloboda, mir, sigurnost, stabilnost ne mogu postojati ako ih nismo spremni obraniti", istaknuo je Jakop.

Novi slučaj u BiH: Učenik došao u školu s pištoljem, uhapšena četiri maloljetnika

Novi slučaj u BiH: Učenik došao u školu s pištoljem, uhapšena četiri maloljetnika

Naveo je da je proteklih mjeseci NATO proveo dodatno generiranje snaga za brz odgovor, rasporedio dodatne snage na istok Saveza, pojačao postojeće snage u Poljskoj, Litvi, Latviji i Estoniji, te ustrojava nove borbene skupine u Mađarskoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Rumunjskoj.

Za provedbu odluke slanja pripadnika OSRH u Mađarsku finansijska sredstva osigurana su u državnom proračunu i iznose 38 miliona kuna, otkrio je Jakop, prenosi Hina.

Naveo je i podatak da je trenutno u međunarodnim misijama u sklopu UN-a i NATO-a ukupno 181 hrvatski vojnik, a najviše ih je na Kosovu 141.

Mostov Nino Raspudić također podržava odluku, no smatra da je trebalo napraviti procjenu rizika te geopolitičko objašnjenje konteksta.

Vodilo se računa o procjeni sigurnosti, procjena je da je to najbolji prijedlog, najmanje rizičan, odgovorio je Jakop.

Zastupnike je također zanimalo razmišlja li Ministarstvo obrane RH o povećanju broja pripadnika s obzirom na nestabilno okruženje u regiji.

"Postoji mogućnost rasta snaga kroz pričuvu, zakon omogućava i civilno-vojnu suradnju, nema stupnjevanja pripravnosti u ovom trenutku, ali promišljaju se aktivnosti svakog dana", rekao je Jakop.

"Broj pripadnika koji Hrvatska ima dovoljan je da odgovori svim zadaćama definiranim Ustavom i zakonom. Sustav narastanja postoji, ali nije točno da se ne rade dodatni zahtjevi i procjene kako na razini NATO-a tako i na nacionalnoj razini ", dodao je Jakop.

A na upit Marijane Petir (NZ) hoće li biti potrebne dodatne snage NATO-a u Hrvatskoj, odgovorio je negativno.

„Ta opcija se ne razmatra”, istaknuo je državni sekretar Zdravko Jakop i poručio da se prati stanje u susjedstvu i jugoistočnoj Europi te da nema potrebe za zabrinutost, bar za sada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije