NATO o kretanju ruske vojske: "Niko nije mislio da će se ovo dogoditi"

7
Radiosarajevo.ba
NATO o kretanju ruske vojske: "Niko nije mislio da će se ovo dogoditi"
Foto: Maxar Tech / Satelitski snimci kretanja ruskih snaga u Ukrajini

Unatoč korištenju svih snaga koje je koncentrirala u Ukrajini i oko nje, Rusija još uvijek ostvaruje vrlo mali napredak, a trenutačna obavještajna procjena NATO-a sugerira da Moskva vjerojatno neće postići veliki napredak u doglednoj budućnosti, rekao je vojni dužnosnik NATO-a.

"Vidimo vrlo malo promjena", rekao je dužnosnik, citirajući najnoviju obavještajnu procjenu saveza. "Prvi put, ne očekujemo da će ostvariti bilo kakav napredak u sljedećih nekoliko dana."

"Ulažu sve što imaju i još uvijek vrlo malo napreduju", izjavio je dužnosnik za CNN.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"Niko nije mislio da će se suočiti s ovim jednostavnim problemima. Nakon dvije sedmice još uvijek nisu uspjeli riješiti svoje logističke probleme."

Dužnosnik je priznao da je Rusija uspjela postići neke marginalne dobitke, posebno na jugu, ali je rekao da se očekivalo da će se Moskva u ovoj fazi kretati mnogo brže.

"Trebali bi se kretati mnogo brže", ocijenio je ovaj dužnosnik NATO-a.

On je također rekao da mijenjaju strategiju na ciljanje ključnih urbanih centara, što je dovelo do jačeg granatiranja nekih gradova, ali, vojno, "to nema velikog učinka".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije