Blinken: Branit ćemo svaki centimetar teritorija NATO-a

4
Radiosarajevo.ba
Blinken: Branit ćemo svaki centimetar teritorija NATO-a
Foto: EPA / Raspoređivanje dodatnih snaga

NATO razmatra daljnje širenje u istočnoj Evropi s trajnijim pozicijama u baltičkim zemljama, izjavio je danas američki državni sekretar Anthony Blinken.

"To i činimo s raspoređivanjem dodatnih snaga, uključujući američke, u Litvaniji, slanjem borbenih aviona i druge važne opreme u baltičke države", rekao je Blinken na konferenciji za novinare u glavnom gradu Litvanije Vilniusu.

Blinken je na konferenciji govorio zajedno s litvanskim ministrom vanjskih poslova Garbrieliusom Landsbergisom, piše CNN.

Vildana Bešlija: 'Besplatan gradski prijevoz u KS za prognanike tokom agresije na BiH'

Vildana Bešlija: 'Besplatan gradski prijevoz u KS za prognanike tokom agresije na BiH'

"Istovremeno unutar NATO-a kontinuirano preispitujemo svoju odbrambenu poziciju te razmatramo pitanje šireg razmještaja snaga i trajnijeg raspoređivanja. Sve je to pod redovitom revizijom i o tome diskutiramo s našim saveznicima u NATO-u", rekao je Blinken.

Ponovio je kako SAD i saveznici vrlo ozbiljno doživljavaju članak 5 NATO-a, u kojem se navodi da je napad na jednu zemlju napad na sve članice.

"Ako bilo gdje na teritoriju NATO-a dođe do agresije, mi i naši saveznici poduzet ćemo sve mjere kako bismo obranili svaki centimetar teritorija NATO-a", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije