Anthony Blinken o tome koliko dugo će trajati rat u Ukrajini

1
Radiosarajevo.ba
Anthony Blinken o tome koliko dugo će trajati rat u Ukrajini
Foto: EPA-EFE / Anthony Blinken

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken rekao je u nedjelju da članice NATO-a imaju zeleno svjetlo da pošalju borbene avione u Ukrajinu dok SAD i saveznici nastavljaju svoje napore da pomognu Ukrajini u odbrani od ruske invazije.

Potvrdio je u intervjuu za "Face the Nation" da će poljska vlada, kao članica NATO-a, dobiti zeleno svjetlo da pošalje borbene avione u Ukrajinu, prenosi CBS News

"Trenutno razgovaramo sa našim poljskim prijateljima o tome šta bismo mogli da uradimo da popunimo njihove potrebe ako zaista odluče da ove borbene avione pošalju Ukrajincima.

BHmeteo objavio prognozu: Pročitajte kakvo nas vrijeme očekuje za prvomajske praznike

BHmeteo objavio prognozu: Pročitajte kakvo nas vrijeme očekuje za prvomajske praznike

Šta možemo učiniti? Kako možemo pomoći da pobrinuti se da dobiju nešto čime će popuniti avione koje predaju Ukrajincima?", rekao je Blinken.

Glasnogovornik Bijele kuće rekao je za CBS News da Bidenova administracija procjenjuje mogućnosti koje bi mogla pružiti za isporuku aviona Poljskoj ako odluči da prebaci avione u Ukrajinu, ali je napomenuo da postoji nekoliko pitanja koja proizlaze iz odluke da se to učini, uključujući kako bi mlaznjaci mogli biti prebačen iz Poljske u Ukrajinu.

Oksana Markarova, ukrajinska ambasadorica u SAD, rekla je za "Face the Nation" da se nada da će Ukrajina dobiti borbene avione iz Poljske "što je prije moguće".

Blinken, koji je bio na sastanku u istočnoj Evropi sa američkim saveznicima, rekao je da zemlje NATO-a i članice Grupe 7 "rade zajedno" na povećanju pritiska na Rusiju, uključujući i dodatne sankcije, koje će biti implementirane u narednim danima.

"Uticaj sankcija je već razoran," rekao je državni sekretar SAD-a.

"Rublja je u slobodnom padu. Njihova berza je zatvorena skoro sedmicu dana. Vidimo da se u Rusiji sprema recesija. Potrošači nisu u mogućnosti da kupuju osnovne proizvode jer kompanije bježe iz Rusije, tako da to ima veliki uticaj."

Ipak, Blinken smatra da Putin sve više rizikuje i nema namjeru stati.

"Mislim da moramo biti spremni, nažalost, tragično, da ovo potraje još neko vrijeme", rekao je on.

Blinken također smatra da će Ukrajinci pobijediti u ratu, "čak iako se on nastavi mjesecima".

"Pobijediti u bici nije isto što i dobiti rat. Zauzimanje grada nije isto što i zarobiti srca i umove Ukrajinaca," rekao je on.

"Ono što su demonstrirali sa izuzetnom hrabrošću jeste da neće biti potčinjeni volji Vladimira Putina i da će biti pod ruskom paljbom. Dakle, da li za to bude potrebno još sedmicu dana, još mjesec dana, još jedna godina, znam kako će završiti. Ali pitanje je, možemo li to okončati prije ili kasnije uz manje patnje? To je izazov", dodao je na kraju Blinken.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije