Blinken stigao na granicu s Ukrajinom, pogledajte susret njega i Kulebe

2
Radiosarajevo.ba
Blinken stigao na granicu s Ukrajinom, pogledajte susret njega i Kulebe
Foto: Prtscr/Twitter / Blinken i Kuleba na granici Poljske i Ukrajine

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba upravo se sastao s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom na granici Ukrajine i Poljske, a američki visoki diplomat nakratko je prešao u Ukrajinu sa svojim kolegom.

Njih dvojica su se sastali 45 minuta pod visokim osiguranjem na graničnom prijelazu punom izbjeglica koje su bježale od ruske invazije, javljaju svjetske agencije.

Kratko su razgovarali s medijima i dali moćnu (i vizuelnu) izjavu stojeći jedan pored drugog.

SAD uveo sankcije saradniku izraelskog ministra i dvama entitetima zbog nasilja na Zapadnoj obali

SAD uveo sankcije saradniku izraelskog ministra i dvama entitetima zbog nasilja na Zapadnoj obali

Kuleba je uputio i primjedbu kroz upozorenje da će njegovi građani platiti cijenu ako saveznici u NATO-u ne nametnu zonu zabrane letova kako bi rusku vojsku zadržali van ukrajinskog neba i ako se svijet umori od uvođenja sankcija Vladimiru Putinu i Rusiji.

Kuleba je rekao: "Ukrajina će ionako dobiti ovaj rat, jer ovo je rat naroda za svoju zemlju... Pitanje je cijena koja će biti plaćena."

Blinken je doputovao u Europu ranije ove sedmice i jučer se u Bruxellesu susreo s čelnicima vojnog saveza NATO-a i čelnicima Europskog vijeća, tijela za kreiranje politike Europske unije, prije nego što je otputovao na istok u Poljsku.

Stojeći vani na poljsko-ukrajinskoj granici prije nekoliko trenutaka, Blinken je rekao kako vjeruje da će Ukrajina "pobijediti".

Ipak, Sjedinjene Države i NATO su u posljednja 24 sata više puta govorili da neće uvesti zonu zabrane letenja iznad Ukrajine jer bi to dovelo do toga da zapadni saveznici moraju obarati ruske avione, dovodeći članice NATO-a u izravni sukob s Rusijom, za što je savez nepokolebljiv da želi izbjeći.

Stojeći kraj Blinkena, Kuleba je o toj politici rekao: "Mislim da je to znak slabosti... Narod Ukrajine je taj koji će platiti cijenu nevoljkosti NATO-a da djeluje."

Ukrajinski diplomata ipak je izrazio zahvalnost na globalnoj koordinaciji u postavljanju velikih sankcija Rusiji kao potpora Ukrajini: "Ako naši partneri nastave donositi hrabre odluke da pojačaju ekonomski i politički pritisak... ako nam nastave davati potrebno oružje, cijena će biti niža. Međutim, ako iko u svijetu jednog dana počne osjećati umor od sankcija, na primjer, tada će više ljudi u Ukrajini umirati."

Blinken je pohvalio Kulebu i vodstvo ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kao one koje "nadahnjuje".

Rekao je da će se podrška Ukrajini i pritisak na Rusiju da okonča rat povećati "sve dok se ovaj rat ne privede kraju".

Kuleba je zahvalio Blinkenu, ali je bio čvrst u poticanju NATO saveza da se bori izravno uz Ukrajinu.

Dok su dvojica diplomata stajala jedan pored drugog pod sivim nebom, Kuleba je dodao: "Nadam se da će građani Ukrajine to moći vidjeti kao jasnu manifestaciju da imamo prijatelje koji doslovno stoje uz nas."

Blinken je rekao: "Cijeli svijet stoji uz Ukrajinu, kao što ja stojim ovdje u Ukrajini sa svojim prijateljem, svojim kolegom."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije