Napadnuti novinari u Jerusalemu, reagovao UN

2
AA
Napadnuti novinari u Jerusalemu, reagovao UN
AA / Eskalacija sukoba u Jerusalemu

Ujedinjene nacije protive se bilo kojoj akciji koja novinarima onemogućava da rade svoj posao, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Stephane Dujarric, nakon što su četvorica novinara Anadolu Agency (AA) povrijeđena dok su izvještavali o nasilju u okupiranom Istočnom Al-Qudsu (Istočnom Jerusalemu).

"Protivimo se svemu što bi onemogućilo novinarima da rade svoj posao u bilo kojim okolnostima. To je bio naš stav", rekao je Dujarric odgovarajući na pitanje novinara AA da prokomentariše nasilje izraelskih snaga nad civilima i novinarima.

Urednik AA za Bliski istok Turgut Alp Boyraz pogođen je u nogu sa dva plastična metka tokom napada izraelske policije u kompleksu Al-Aksa.

Boyraz je četvrti reporter AA koji je ranjen od početka napada izraelske policije u Al-Aksi, a ranije su napadnuti i povrede zadobili reporter Esat Firat, fotoreporter Fayez Abu Rumaila i fotoreporter Mustafa Kharouf.

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestuju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak napadom pokušale rastjerati vjernike iz kompleksa Al-Akse.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije