Napadač iz Pariza nalazio se na policijskom popisu opasnih ekstremista

Radiosarajevo.ba
Napadač iz Pariza nalazio se na policijskom popisu opasnih ekstremista
Khamzat Azimov, napadač koji je nožem ubio muškarca u Parizu, nalazio se na policijskom popisu opasnih ekstremista, objavile su vlasti u nedjelju.

Policija je identificirala Khamzata Azimova, rođenog 1997. u Čečeniji, kao napadača koji je vikao "Allahu akbar" (Alah je velik) prije nego je nožem ubio 29-godišnjeg muškarca i povrijedio četiri osobe. Napadač je zatim potrčao prema policiji i vikao da će ih ubiti, nakon čega je policija otvorila vatru i ubila ga.

ISIS je napadača nazvao svojim vojnikom. Glasnogovornik francuske vlade izjavio je da je Azimov od 2016. godine na popisu osumnjičenih ekstremista s vezama s radikalima, koji predstavljaju potencijalnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

"Azimov je odrastao u Strasbourgu i dobio je francusko državljanstvo u 2010. godini. Vlasti su u nedjelju privele njegove roditelje i prijatelje na razgovor. Nije imao policijski dosje i nije poznavao svoje žrtve", rekao je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske Frederic de Lanouvelle za Associated Press.

Na internetu su objavljene snimke koje prikazuju napadača na cesti nakon što je upucan te policiju i službe na mjestu napada. Ubijen je 29-godišnji muškarac iz Luksemburga, a među ranjenima su 30-godišnji muškarac, 26-godišnja žena i 54-godišnja žena s ozbiljnim povredama, objavio je AFP.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije