Nancy Pelosi: Biden je izabrani predsjednik

0
Radiosarajevo.ba
Nancy Pelosi: Biden je izabrani predsjednik
Foto: EPA-EFE / Nancy Pelosi

Predsjednica američkog Zastupničkog doma demokratkinja Nancy Pelosi rekla je kako vjeruje da će njen stranački kolega, demokrata Joe Biden biti pobjednik predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama. 

„Biden ima snažan mandat za vodstvo, a iza sebe će imati snažan demokratski Zastupnički dom“, rekla je Pelosi, nazvavši Bidena „izabranim predsjednikom“. 

CNN prenosi kako će se 80-godišnja Pelosi kandidirati za još jedan dvogodišnji mandat na čelu donjeg doma Kongresa u kojem se demokratima na izborima smanjila većina. 

Prije izbora demokrati su imali 232 zastupnika u odnosu na 197 republikanaca, a stranka još uvijek aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa vrlo vjerojatno je zadržala većinu u Senatu, gornjem domu Kongresa, što će Bidenu znatno otežati donošenje odluka ako pobijedi na izborima. 

Takav scenarij je demokratski predsjednik Barack Obama imao tokom zadnje dvije godine mandata, nakon što su republikanci preuzeli većinu u gornjem domu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije