Oglasili se iz tima Donalda Trumpa nakon Bidenovog preokreta u dvije države

1
Radiosarajevo.ba
Oglasili se iz tima Donalda Trumpa nakon Bidenovog preokreta u dvije države
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Čini se da je demokrata Joe Biden na putu da osvoji Pennsylvaniju - i poziciju američkog predsjednika zajedno s tim - ali iz predizbornog tima Donalda Trumpa tvrde da to nije baš tako.

"Ovi izbori nisu gotovi", rekao je Matt Morgan, glavni savjetnik kampanje, u izjavi. "Lažna projekcija Joea Bidena kao pobjednika temelji se na rezultatima u četiri države, a brojanje je daleko od konačnog."

U stvarnosti, Biden trenutno ima 264 glasa na temelju projekcije AP-a da je demokratski kandidat skupio nepremostiva vodstva u određenim državama.

"U Pennsylvaniji je bilo mnogo nepravilnosti, uključujući to što su izborni službenici spriječili naše dobrovoljne pravne promatrače da imaju smislen pristup mjestima za brojanje glasova", rekao je Morgan.

U stvarnosti, navodi Guardian, pak, ne postoje dokazi o široko rasprostranjenoj prevari ni u jednoj državi, a Trumpovi savjetnici smjeli su promatrati postupak prebrojavanja glasova u Pennsylvaniji.

"Konačno, predsjednik je na putu da osvoji i Arizonu, uprkos neodgovornom i pogrešnom poklanjanju države Bidenu od strane Fox Newsa i Associated Pressa", rekao je Morgan.

"Nakon što izbori budu konačni, predsjednik Trump bit će ponovno izabran", dodao je.

Ni ovo nije tačno, ističe Guardian.

Iako druge medijske kuće nisu donijele odluku o Arizoni, i AP i Fox rekli su da ostaju pri svojoj projekciji. Još važnije, čak i ako bi Trump pobijedio Arizonu, Biden bi i dalje imao više od 270 elektorskih glasova ako pobijedi u Pennsylvaniji.

Ali, ova izjava bi mogla ukazati na stav koji će aktuelni predsjednik zauzeti ako Biden bude proglašen službenim pobjednikom utrke.

Dodajmo da, trenutno, prema projekciji AP-a, Biden ima 264 elektorska glasa, a Trump 214.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije