Najveće suđenje u historiji Vatikana: Traži se zatvor za kardinala zbog - korupcije

3
Hina
Najveće suđenje u historiji Vatikana: Traži se zatvor za kardinala zbog - korupcije
Foto: Fena / Vatikan / Ilustracija

Vatikanski tužitelj je danas, 26. jula, na suđenju kardinalu Angelu Becciu za korupciju pozvao sud da tog nekada vrlo moćnog dužnosnika Svete Stolice proglasi krivim i kazni ga zatvorskom kaznom od sedam godina i tri mjeseca.

Odluka suda očekuje se krajem godine, nakon ljetne pauze i dodatnih ročišta koja uključuju oštećene strane, među kojima je i Vatikanska banka.

Radi se o jednom od najvećih suđenja u historiji Vatikana. Becciu, nekoć zamjenik državnog sekretara, prvi je kardinal kojemu se sudi u tom gradu-državi.

Baka organizovala otmicu vlastite unuke: "Samo sam je htjela spasiti iz tog zla"

Baka organizovala otmicu vlastite unuke: "Samo sam je htjela spasiti iz tog zla"

Kardinalu (75) i još devetero suoptuženih sudi se u investicijskom skandalu u kojem je crkvenim novcem kupljena vila u luksuznoj londonskoj četvrti Chelseaju, a za nekretninu, provizije i ostale usluge navodno je plaćeno nekoliko stotina miliona eura.

Tužitelj Alessandro Diddi je na suđenju započetom prije dvije godine pokušao dokazati da su kardinal i suoptuženi krivi za zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru, pronevjeru i korupciju.

Gubitaški posao s nekretninama u Londonu odrađen je, među ostalim, i sredstvima Državnog tajništva Svete Stolice.

Svi optuženi negiraju bilo kakvu krivnju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije