Papa Franjo se sastao s kubanskim predsjednikom, zabranjen protest pred Vatikanom

0
Hina
Papa Franjo se sastao s kubanskim predsjednikom, zabranjen protest pred Vatikanom
Foto: EPA / Papa Franjo

Papa Franjo je danas razgovarao s kubanskim predsjednikom Miguelom Diaz-Canelom, koji rijetko posjećuje zapadne zemlje, dok je policija od Vatikana udaljila manju skupinu demonstranata koji su zahtijevali poštovanje ljudskih prava na komunističkom otoku.

U saopćenju Vatikana ne navode se pojedinosti 40-minutnog razgovora, ali u njemu stoji da je tema Diazovog razgovora s diplomatima Svete Stolice bila trenutna situacija u njegovoj zemlji s naglaskom na humanitarne aktivnosti Katoličke crkve na Kubi.

Čini se da se to odnosi na tešku financijsku situaciju u zemlji. Kuba se suočava s dosad gotovo neviđenom ekonomskom krizom, nedostaje joj hrane, goriva i lijekova, zbog čega je prošle godine rekordan broj ljudi emigrirao u Sjedinjene Američke Države.

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Diaz je podržao Papine napore da se osigura mir, sačuva okoliš, promovira nuklearno razoružavanje i zaštite siromašni, stoji u saopćenju kubanske ambasade.

Diaz, koji bi se također trebao sastati s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom i dužnosnicima agencije Ujedinjenih naroda za hranu, rijetko posjećuje zapadne zemlje. Prošlog novembra je otputovao u Kinu i Rusiju kako bi se sastao s predsjednicima obje zemlje.

Papa Franjo je Kubu posjetio 2015., gdje se susreo s bolesnim revolucionarnim vođom Fidelom Castrom, koji je preminuo 2016.

Desetak osoba koje se protive kubanskoj vladi održalo je u vrijeme sastanka Pape i Diaza protest blizu rijeke Tiber, nekoliko ulica od Vatikana. Namjeravali su protestvovati ispred Trga svetog Petra, ali policija im to nije dozvolila.

Demonstranti su mahali kubanskim i talijanskim zastavama te tražili puštanje osoba koje su nazvali političkim zatvorenicima. Držali su velik transparent na kojem je pisalo: "Poštujte ljudska prava na Kubi."

Kuba, koja je pod komunističkom upravom, suočila se s oštrim kritikama skupina za ljudska prava, SAD-a i Europske unije nakon što je zatvorila stotine demonstranata zbog nereda 11. jula 2021., najvećih od Castrove revolucije 1959.

Neki od onih koji su izašli na ulice, ljuti zbog prekida snabdijevanja električnom energijom i nestašica usred pandemije koronavirusa, uzvikivali su "sloboda" i tražili promjenu vlasti.

Kubanske vlasti su rekle da su osobe zatvorene nakon demonstracija 2021. krive zbog remećenja javnog reda i mira, odupiranja hapšenju, pljačke i vandalizma. Vlasti nisu mnogo uzmaknule unatoč rastućem međunarodnom pritisku.

Tokom neuobičajene posjete Kubi ranije ove godine kardinal Benjamin Stella, Papin izaslanik, rekao je da je s Diazom razgovarao o mogućem puštanju zatvorenika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije