Najpoznatiji Rus sa počasnim pasošem BiH: Rusija će se raspasti, znam tačno koji će teritoriji otići

3
Radiosarajevo.ba
Najpoznatiji Rus sa počasnim pasošem BiH: Rusija će se raspasti, znam tačno koji će teritoriji otići
Foto: EPA-EFE / Garry Kasparov

Gari Kasparov, po mnogima najveći šahist svih vremena, rekao je da će pobjeda Ukrajine u ratu koji je Moskva započela dovesti do kolapsa režima Vladimira Putina i otvoriti novi početak za Rusiju.

"Prilično sam siguran da će Rusija u sljedećih pet godina biti manja", rekao je gari Kasparov, koji ima počasni pasoš BiH, za Newsweek.

Opisujući rat u Ukrajini kao ‘genocid‘, čije ćemo posljedice ‘osjećati desetljećima‘, rekao je da će ruski teritoriji poput republika Tatarstan, Baškortostan i Čečenija ‘vrlo vjerojatno otići‘.

Nesreća na gradilištu autoputa Vc: Teško povrijeđen radnik iz Turske

Nesreća na gradilištu autoputa Vc: Teško povrijeđen radnik iz Turske

"To je proces koji je stao 1991. s raspadom Sovjetskog Saveza, ali mislim da je kolaps Ruskog Carstva neizbježan", kaže Kasparov.

Putin je otvoreno govorio o svojim imperijalnim ambicijama, što se pokazalo njegovim zauzimanjem Krima 2014., kasnijim ratom u ukrajinskoj regiji Donbas i invazijom punog opsega koju je pokrenuo u februaru 2022.

"Jasno je da Rusko Carstvo mora prestati postojati. Pitanje je hoće li slobodni svijet razraditi politiku koja će pomoći drugim silama u Rusiji da sačuvaju dio teritorija gdje su Rusi većina i reformiraju državu kako bi postala budući saveznik euroatlantske civilizacije, ili će stvari potpuno izmaći kontroli?", upitao se Kasparov.

Zbog toga vjeruje da bi Ukrajini trebalo dati svo oružje koje joj je potrebno za pobjedu jer bi to okončalo Putinov režim ‘u trenutku kada još uvijek imamo neke spojnice ruskog vladajućeg mehanizma koji bi se mogli unijeti u novi sistem upravljanja‘. On zamišlja Rusiju kao parlamentarnu republiku ili labavu federaciju, ‘ali moramo početi od nule‘.

Vladimir Putin
Foto: EPA: Vladimir Putin

Bivši svjetski prvak okrenuo se politici nakon što se povukao iz šahovskog svijeta i stvorio Ujedinjenu građansku frontu, društveni pokret koji radi na očuvanju demokracije.

Godinama je upozoravao na prijetnju koju Putin predstavlja svjetskom poretku, a 2015. usporedio ga je s Adolfom Hitlerom u svojoj knjizi ‘Zima dolazi‘.

Sljedeće godine bio je suosnivač Foruma slobodne Rusije, koji je u februaru rusko državno tužiteljstvo proglasilo ‘nepoželjnom organizacijom‘.

Šef Wagner grupe provocira: 'Poručio Zelenskom da poljubi Bidena u čelo i pozdravi ga'

Šef Wagner grupe provocira: 'Poručio Zelenskom da poljubi Bidena u čelo i pozdravi ga'

Tri mjeseca nakon početka rata, Kasparov je osnovao Ruski akcijski odbor s ruskim biznismenom u egzilu Mihailom Hodorkovskim, bivšim čelnikom naftne kompanije Yukos, koji je bio u zatvoru cijelo desetljeće, pod optužbama koje su ocijenjene kao politički motivirane. Zajedno nastoje izgraditi saradnju između ruske dijaspore i zapadnih organizacija i vlada, a sve s ciljem svrgavanja Putina. Dok su istaknuti ruski oporbenjaci ujedinjeni protiv Putina, čini se da među mnogima od njih postoji malo jedinstva.

U međuvremenu, Kasparov odbacuje nesistemske ruske oporbene stranke u svojoj zemlji, za koje kaže da djeluju pod pokroviteljstvom Kremlja. Za njega se rusko protivljenje mora temeljiti na tri načela: ‘Rat je zločinački, režim je nelegitiman. Krim je Ukrajina. Sve dok ste voljni reći ove tri stvari, pridružili ste se savezu.‘

Procjenjuje se da je oko 900.000 Rusa napustilo zemlju od početka rata u februara 2022.. Riječ je o egzodusu koji je dobio poticaj kada je Putin u rujnu najavio djelomičnu mobilizaciju.

Volodimir Zelenski stigao u Hirošimu na Samit G7: 'Mir će danas postati bliži'

Volodimir Zelenski stigao u Hirošimu na Samit G7: 'Mir će danas postati bliži'

Kasparov pak bilježi koliko je među njima bilo pripadnika više srednje klase. Njihovo okupljanje u ono što on naziva ‘virtualnom Južnom Korejom‘, moglo bi ‘stvoriti temelj za buduću rusku elitu‘.

Kasparov bi na taj način odgovorio na izazov zamjene hiljada dužnosnika u Rusiji koji trenutno upravljaju ovom državom.

"Možda već imate gomilu talenata koji bi mogli biti od pomoći u ovom golemom zadatku", rekao je Kasparov, iako je svjestan kako će trebati pomoć Zapada.

"Što prije stvorimo ovu virtualnu rusku državu u egzilu, veće su šanse da ćemo imati čvrstu osnovu za novu Rusiju nakon pada Putinovog režima", uvjeren je Kasparov.

U izgradnji ove nove Rusije, Zapad ne bi trebao činiti pogreške nastale nakon rata u Iraku, ‘u kojem je uklanjanje cijelog sistema, provedbe zakona i svih Saddamovih elemenata iz vladajuće strukture, završilo potpunim kaosom‘.

"Mora postojati neki oblik kompromisa koji tek treba pronaći. Trenutno nemam odgovor na to, ali vjerujem da je to jedini način da se krene naprijed", smatra Kasparov.

Kasparov kaže da nakon rata mora postojati pravda za one koji su bili blisko uključeni u invaziju na Ukrajinu, ali ih treba razlikovati od ostalih ruskih dužnosnika.

"Iako imate hrpu prevaranata i nasilnika koji vladaju Rusijom, 90 posto njih nisu ratni zločinci i upravo se tu možete podijeliti", rekao je Kasparov.

Biden prelomio: Ukrajina će dobiti moćne američke vojne avione!

Biden prelomio: Ukrajina će dobiti moćne američke vojne avione!

"Ako želite biti sigurni da Rusija neće propasti, morate pokazati da će 10 posto onih koji su povezani s ratom odgovarati. Onda stvarate prazninu koju mogu popuniti ljudi poput mene, Hodorkovskog i Navalnog", tvrdi Kasparov.

Gušenje ljudskih prava u Rusiji produbilo se od početka rata. Neovisni mediji su zatvoreni, tisuće su u zatvorima, što ostavlja Putinovim protivnicima koji ne mogu napustiti zemlju malo opcija.

Kasparov te ljude naziva ‘herojima‘ i inzistira ‘kako će doći trenutak kada će se sustav srušiti i tada ćemo trebati te ljude‘.

"Jednostavno, trebat će nam taj bijes", zaključuje Kasparov za Newsweek.

Ko su zaslužni državljani BiH koji imaju počasni pasoš

Počasni pasoš naše zemlje posjeduju Bono Vox, Gari Kasparov, Francis Boyle, Bernard-Henri Levy… – ali sa njim ne mogu nigdje putovati.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992.-1995. godine, stranim državljanima koji su smatrani zaslužnim za našu zemlju dodijeljeno je desetak počasnih pasoša BiH.

Pasoše su, između ostalih, dobili Francis Boyle, profesor međunarodnog prava, šahista Gari Kasparov, francuski filozof Bernard-Henri Levy, te britanski general i komandant snaga UNPROFOR-a u BiH Rupert Smith.

Počasni pasoš Bosne i Hercegovine dobio je 1997. godine i Bono Vox, pjevač grupe U2, a dodijelio mu ga je bivši predsjednik Alija Izetbegović.

No, ovakva počast za pomenute ličnosti ima samo simboličnu vrijednost. Naime, Zakon o državljanstvu BiH ne poznaje institut počasnog pasoša, pa samim tim takvi pasoši nigdje nisu važeći, objašnjavaju u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

U Sektoru za državljanstvo i putne isprave ovog Ministarstva vrši se postupak prijema u državljanstvo Bosne i Hercegovine lica za koja se smatraju da su „od naročite koristi“ za državu.

Prema Zakonu, za takva lica zahtjev za dobijanje državljanstva podnosi se Vijeću ministara BiH, a preporuku mogu dati nadležno Ministarstvo, Vanjsko-trgovinska komora BiH, vlade Federacije, Republike Srpske i Brčko Distrikta, privredne komore FBiH i RS, Olimpijski komitet BiH, te registrirani sportski savezi na nivou Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije