Volodimir Zelenski stigao u Hirošimu na Samit G7: 'Mir će danas postati bliži'

2
AA
Volodimir Zelenski stigao u Hirošimu na Samit G7: 'Mir će danas postati bliži'
Foto: EPA-EFE / Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stigao je u subotu 20. maja, u Japan na diplomatske razgovore s liderima najmoćnijih svjetskih demokratija.

"Odluka Zelenskog da posjeti Hirošimu proizlazi iz njegove snažne želje da učestvuje u pregovorima sa Grupom sedam (G7) i drugim zemljama koje će uticati na odbranu njegove zemlje od Rusije", saopštila je zemlja domaćin Japan.

Jačanje međunarodne podrške ključni je prioritet za Ukrajinu jer se priprema za ono što se smatra velikim naporom za povratak teritorije koju je Rusija zauzela u ratu koji je počeo u februaru prošle godine.

Schmidt pred večerašnje obraćanje u UN-u: "Moram reći da ne vidim da imamo vojni sukob"

Schmidt pred večerašnje obraćanje u UN-u: "Moram reći da ne vidim da imamo vojni sukob"

Posjeta Zelenskog dolazi samo nekoliko sati nakon što su SAD pristale da dozvole obuku ukrajinskim vojnim snagama na moćnim borbenim avionima američke proizvodnje.

"Japan. G7. Važni sastanci sa partnerima i prijateljima Ukrajine. Sigurnost i pojačana saradnja za našu pobjedu. Mir će danas postati bliži", napisao je Zelenski na Twitteru po ulasku u avion koji je obezbijedila Francuska.

Zvaničnik Evropske unije, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da će Zelenski učestvovati na dvije sesije u nedjelju 21. maja. Prva sesija će biti samo sa članicama G7 i biće fokusirana na rat u Ukrajini. Druga sjednica će uključiti G7, kao i druge zemlje pozvane da učestvuju na samitu, a fokusiraće se na "mir i stabilnost".

Čelnici G7 poručili da neće oklijevati podržati Ukrajinu: 'Osuđujemo rusko kršenje Povelje UN-a'

Čelnici G7 poručili da neće oklijevati podržati Ukrajinu: 'Osuđujemo rusko kršenje Povelje UN-a'

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da će predsjednik Joe Biden i Zelenski imati direktan angažman na samitu.

U saopštenju iz Hirošime, gdje je u petak 19. maja, počeo samit G-7, lideri su ponovo potvrdili svoju opredijeljenost da se zajedno suprotstave Rusiji i podržavaju Ukrajinu koliko god bude potrebno.

"Uvodimo dalje sankcije i mjere kako bismo povećali troškove Rusiji i onima koji podržavaju njene ratne napore. Poduzimamo korake da podržimo partnere širom svijeta dok se suočavaju sa patnjama uzrokovanim ruskim ratom, uključujući i humanitarnu pomoć", navodi se u zajedničkom saopštenju lidera objavljenom na stranici G7.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije