Prvi put od početka maja: Odobrena nova plovila za Ukrajinu pod vodstvom UN-a

0
Anadolija
Prvi put od početka maja: Odobrena nova plovila za Ukrajinu pod vodstvom UN-a
Foto: Nezavisne / Ukrajina Ilustracija

Zajednički koordinacijski centar (JCC) pod vodstvom Ujedinjenih nacija (UN) u Istanbulu, koji nadzire crnomorski koridor, odobrio je u četvrtak, 18. maja, novim brodovima plovidbu za Ukrajinu da sudjeluju u dogovoru o izvozu žitu, što je prvi takav potez od 4. maja.

"Tri nova broda odobrena su za plovidbu prema lukama Odessa i Chornomorsk", rekao je novinarima zamjenik glasnogovornika UN-a Farhan Haq.

On je kazao da su još tri broda na njihovom odlaznom putu, od kojih se dva pripremaju za inspekciju u Istanbulu, a jedan koji je bio usidren u ukrajinskim lukama od marta 2022. godine i sada napušta Ukrajinu prema uvjetima Crnomorske inicijative.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

"Iako pozdravljamo ovaj djelomični nastavak dolazne aktivnosti kretanja, pozivamo strane da osiguraju da se izdaju odobrenja za nova plovila za sve luke kako bi se iskoristio kapacitet i zadovoljile potrebe tržišta", dodao je Haq.

Ukrajinski crnomorski ugovor o žitu produžen je za još dva mjeseca.

Turska, UN, Rusija i Ukrajina prvobitno su potpisale sporazum u Istanbulu prošlog jula o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke, koji je zaustavljen nakon što je rat između Rusije i Ukrajine počeo u februaru prošle godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije