Svjetski čelnici na samitu G7 pripremaju nove sankcije Rusiji zbog ukrajinskog rata

0
FENA
Svjetski čelnici na samitu G7 pripremaju nove sankcije Rusiji zbog ukrajinskog rata
Foto: DW / Samit G7

Čelnici najmoćnijih svjetskih demokratija posvećuju veći dio prvog kompletnog dana samita Grupe sedam pronalaženju novih načina da kazne Rusiju za njenu 15-mjesečnu invaziju na Ukrajinu.

Nuklearne prijetnje ruskog predsjednika Vladimira Putina Ukrajini, skupa s višemjesečnom baražom raketnih proba Sjeverne Koreje i nuklearnim arsenalom Kine koji se brzo širi, dovele su do nastojanja Japana da nuklearno razoružanje postane glavni dio samita.

Svjetski čelnici su posjetili Park mira posvećen desecima hiljada ubijenih u prvoj ratnoj detonaciji atomske bombe na svijetu.

Christian Schmidt: Sačekati ishod sjednice Skupštine RS o izbornom zakonu

Christian Schmidt: Sačekati ishod sjednice Skupštine RS o izbornom zakonu

Nakon grupnih fotografija u blizini kultne gradske bombardirane kupole, polaganja vijenaca i simbolične sadnje stabala, novi krug sankcija protiv Moskve trebao je biti predstavljen, s fokusom na udvostručavanje napora za provođenje postojećih sankcija koje imaju za cilj ugušiti ratne napore Rusije i pozvati na odgovornost one koji stoje iza toga, kazao je američki zvaničnik. Rusija je sada zemlja s najviše sankcija na svijetu, ali postoje pitanja o djelotvornosti finansijskih kazni.

Američki zvaničnik, govoreći pod uslovom anonimnosti, rekao je da će američka komponenta akcija staviti na crnu listu sedamdesetak ruskih i kompanija trećih zemalja uključenih u rusku vojnu proizvodnju i sankcionisati više od 300 pojedinaca, entiteta, aviona i plovila.

Europska unija priprema nove sankcije zbog ruskog rata u Ukrajini

Europska unija priprema nove sankcije zbog ruskog rata u Ukrajini

Zvaničnik je dodao da će druge zemlje G7 preduzeti slične korake da dodatno izoluju Rusiju i da potkopaju njenu sposobnost da vodi rat u Ukrajini. Detalji bi trebali biti otkriveni tokom vikend samita.

Evropska unija je fokusirana na zatvaranje vrata manjkavostima i planovima za ograničavanje trgovine ruskim dijamantima, kazao je Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća, novinarima u petak ujutro.

Rekao da će G7 također pokušati da pojasni čelnicima zemalja koje nisu članice samita zašto je toliko važno provesti sankcije.

U Ukrajini uvedene sankcije za 692 fizička i pravna lica iz Rusije i Bjelorusije

U Ukrajini uvedene sankcije za 692 fizička i pravna lica iz Rusije i Bjelorusije

Japanski premijer Fumio Kishida, koji zastupa Hiroshimu u parlamentu, tvrdi da razoružanje treba da bude glavni fokus rasprava, i stoga je formalno započeo samit u Memorijalnom parku mira u Hiroshimi.

Posjeta svjetskih lidera parku posvećenom očuvanju podsjećanja na 6. august 1945. godine, kada je američki B-29 izbacio atomsku bombu iznad Hiroshime, pružila je upečatljivu pozadinu za početak samita. Procjenjuje se da je u napadu ubijeno oko 140.000 ljudi, a broj preživjelih koji se brzo smanjuje osigurao je da Hiroshima postane sinonim za antinuklearne mirovne napore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije