Ruska mafija Putinova druga armija: I slavni Gari Kasparov je upozoravao na to

8
Radiosarajevo.ba
Ruska mafija Putinova druga armija: I slavni Gari Kasparov je upozoravao na to
Foto: EPA-EFE / Kasparov i Putin

Nema toga vojnog ili političkog analitičara na svijetu koji bi rusku invaziju na Ukrajinu i njezin mogući ishod mogao bolje objasniti od Semjona Mogiljeviča, ukrajinskog ekonomista s moskovskom adresom.

Mogiljevič, po vlastitu priznanju, upravlja sa stotinjak kompanija, i to ga, ako ćemo zažmiriti na jedno oko, svrstava u skupinu ruskih oligarha.

Da je bilo sreće, Mogiljevič bi danas živio u Opatiji i imao hrvatsko državljanstvo. Dobio ga je 1998. "zbog velikih zasluga i poslovanja", na prijedlog Franje Gregorića, ali mu je poslije oduzeto, piše Slobodna Dalmacija.

Na Bjelašnici jutros minus 6: Objavljena prognoza do ponedjeljka - stižu naoblačenje i novi snijeg

Na Bjelašnici jutros minus 6: Objavljena prognoza do ponedjeljka - stižu naoblačenje i novi snijeg

Ispostavilo se, naime, da je Mogiljevič "capo di tutti i capi", šef Crvene mafije i ako pitate zapadne medije, "najgori kriminalac za kojeg nikad niste čuli".

Mogiljevič je, baš kao i ruski predsjednik Vladimir Putin, izdanak sovjetskoga KGB-a. Ni jedan ni drugi baš ne vole da ih se povezuje.

Kad je časnik sovjetskoga KGB-a, poslije načelnik kriminalistike ruske Savezne službe sigurnosti (FSB), Aleksander Litvinenko snimio video koji upućuje na blisku povezanost Vladimira Putina i Mogiljeviča (snimljen je u prvome redu Putinova izbornog stožera), morao je pobjeći u London.

Šest godina kasnije, kad je Crvena mafija premrežila "Londongrad", Litvinenko je s dvojicom bivših agenata KGB-a popio čaj i umro nakon 23 dana liječenja od teškog trovanja radioaktivnim polonijem.

I svjetski šahovski velemajstor koji ima i pasoš Bosne i Hercegovine Gari Kasparov je 2016. godine optužio Vladimira Putina da u temeljnim odrednicama upravlja ruskom mafijom.

Kasparov je samo izrekao ono što ionako svi misle – da su vrh ruske vlade i Putin osobno povezani s ruskom mafijom. Uostalom, invazija Ukrajine ukazuje na mogućnost da su enormna ulaganja u modernizaciju ruske vojske značajnim dijelom procurila u privatne ruke.

Povezuje ga se i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Njegovo ime povezuje se s utajom poreza, pranjem novca, prodajom obogaćenog urana Češkoj, oružja Bin Ladenu; optužen je da je investitorima iz Philadelphije izvukao 150 miliona dolara, a da se nikad tamo nije pojavio.

Još od svojih ukrajinskih dana povezan je s prodajom plina. Godine 2010. tadašnja ukrajinska premijerka Julija Timošenko objavljuje kako postoje dokazi da iza RosUkrEnerga stoje moćne kriminalne organizacije, odnosno Mogiljevič.

Igrom slučaja, najveći ruski plinovod koji vodi prema ostatku Europe zove se Bratstvo, baš kao i najjača ruska mafijaška organizacija, koju, navodno, vodi nesuđeni stanovnik Opatije Semjon Mogiljevič.

Nastavak teksta pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije