Biden prelomio: Ukrajina će dobiti moćne američke vojne avione!

2
Radiosarajevo.ba
Biden prelomio: Ukrajina će dobiti moćne američke vojne avione!
Foto: EPA - EFE / Vojni avion F-16

SAD kaže da će dopustiti svojim zapadnim saveznicima opskrbu Ukrajine naprednim borbenim avionima, uključujući F-16 američke proizvodnje, što je veliki poticaj Kijevu.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da je predsjednik Joe Biden "obavijestio svoje kolege G7" o odluci na summitu bloka u Japanu u petak.

Američke trupe također će obučavati kijevske pilote za korištenje aviona, rekao je Sullivan.

Galić poručio da ne treba nasjedati na dezinformacije o pozivu na naoružavanje

Galić poručio da ne treba nasjedati na dezinformacije o pozivu na naoružavanje

Ukrajina je dugo tražila napredne avione, a predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je taj potez kao "povijesnu odluku".

SAD zakonski mora odobriti ponovni izvoz opreme koju su kupili saveznici i taj će potez otvoriti put drugim državama da pošalju svoje postojeće zalihe F-16 u Ukrajinu.

SAD i saveznici do sada su se "usredotočili na opskrbu Ukrajine sistemskim oružjem i obukom koja joj je potrebna za provođenje ofanzivnih operacija ovog proljeća i ljeta", rekao je Sullivan novinarima u Hirošimi.

“Sada smo se okrenuli raspravama o poboljšanju ukrajinskih zračnih snaga kao dijelu naše dugoročne predanosti ukrajinskoj samoobrani. Kako se obuka bude odvijala u nadolazećim mjesecima, radit ćemo s našim saveznicima kako bismo odredili kada će avioni biti isporučeni, tko će ih isporučiti i koliko".

Ukrajina je u više navrata lobirala kod zapadnih saveznika da joj pruže avione kao pomoć u borbi protiv Rusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije