Najpotresnija fotografija dana: Bebu migranata spasili u posljednji čas

1
Radiosarajevo.ba
Najpotresnija fotografija dana: Bebu migranata spasili u posljednji čas
Twitter / Bebu migranata spasili u posljednji čas

Vojska Španije deportovala je u Maroko više od 4.800 migranata koji su doplivali do njenih obala.

Među njima je oko 1.500 mlađih od osamnaest godina, ali i mala djeca, o čemu svjedoče fotografije koje je zabilježila španska Civilna garda. Jedna od njih možda najbolje svjedoči o golgoti kroz koju prolaze čitave porodice - beba, od tek nekoliko mjeseci života u ruka spasioca u hladnoj morskoj vodi.

„Oko 8.000 migranata prešlo je u Seut, špansku enklavu u sjevernoj Africi“, rekao je u španski premijer Pedro Sančes.

Migranti iz Maroka iskoristili su slabiju graničnu kontrolu u svojoj državi kako bi doplivali do evropske teritorije, što je izazvalo humanitarnu krizu u Španiji.

Masovi dolazak migranata u Seutu počeo je u ponedeljak, nastavio se i u utorak, premda u manjem broju, zbog pojačane kontrole na španskoj strani granice, gde su bili raspoređeni policija i vojska. Kasno u utorak, nakon bilateralnih susreta na visokom nivou, marokanske snage počele su da kontrolišu granicu i zaustavljaju grupe migranata.

Fotografije ovih potresnih scena, na kojima se vide djeca i više iscrpljenih migranata kako leže na plaži dok im ljekari pružaju pomoć, obišle su svijet.

Najviše pažnje izazvala je ona na kojoj pripadnik spasilac drži bebu u iznad vode u velikoj dubini mora. Ovu fotografiju objavio je na Twitteru i šef EU misije Međunarodne organizacije za migracije Eugenio Ambrosio uz komentar: „Tama se nastavlja“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije