Najmanja heroina: Četvoromjesečna Asya dobila bitku protiv virusa COVID-19

Anadolija
Najmanja heroina: Četvoromjesečna Asya dobila bitku protiv virusa COVID-19

Beba stara četiri mjeseca, koja je bila zaražena novim tipom koronavirusa (COVID-19), uspješno se oporavila u Turskoj. 

Iz Univerzitetske vakufske bolnice Bezmialem u Istanbulu su saopćili da se beba Asya potpuno oporavila nakon devetodnevnog liječenja.

U saopćenju se navodi da je beba donesena u bolnicu zbog povišene temperature i hripanja, nakon čega je testirana na koronavirus.

Asya je sa pozitivnim rezultatom testa poslana na Dječiju kliniku za infektivne bolesti gdje je nakon drugog dana terapije počela da se oporavlja. Iz bolnice su kazali da je beba Asya otpuštena, te da će biti još 14 dana u izolaciji. 

Prof.dr. Ozden Turel sa Dječije klinike za infektivne bolesti je izjavio da djeca pokazuju manje simptoma od odraslih. 

"Najbolji način da se djeca sačuvaju od zaraze je izbjegavanje kontakta sa zaraženim osobama. Djeca se ne smiju nalaziti u istoj prostoriji sa bolesnicima koji imaju povišenu temperaturu ili respiratorne problem", kazao je Turel.

Turel je napomenuo da je pored samoizolacije, jako važno pranje ruku i nošenje zaštitne maske. 

"Djeca moraju steći naviku pranja ruku. Igračke i površine s kojima je dijete u kontaktu moraju se redovno dezinfikovati", dodao je Turel.

On je kazao da roditelji moraju pomno pratiti simptome svoje djece te da u slučaju povišene temperature, kratkog daha, hripanja, povraćanja i probavnih problema trebaju kontaktirati liječnike. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije