Nagli rast cijena gasa u Europi nakon Gazpromove objave

0
Fena
Nagli rast cijena gasa u Europi nakon Gazpromove objave
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Europske cijene gasa porasle su čak do 24 posto nakon objave ruske energetske kompanije Gazprom da prekida s isporukama gasa za Poljsku i Bugarsku počevši od srijede jer nije primio nikakve uplate od njih od 1. aprila.

Cijena europskog gasa u jednom momentu je iznosila oko 125 eura po megavat satu.

Fatih Birol, izvršni direktor Međunarodne energetske agencije sa sjedištem u Parizu, objavio je u tweetu u srijedu ujutru da njegova organizacija “čvrsto stoji uz Poljsku”.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

"Potez Gazproma da potpuno prekine dostavu gasa u Poljsku još je jedan znak ruske politizacije postojećih sporazuma i samo će ubrzati evropske napore da se udalji od snabdijevanja ruskim energentima", piše on.

Gasprom jednostrano prekida isporuku gasa Bugarskoj i Poljskoj danas jasnije nego ikad daje do znanja da Europa mora brzo da se pomjeri kako bi smanjila svoje oslanjanje na rusku energiju, mišljenja je Birol.

Nagli rast cijena uslijedio je čak i nakon što je vrijeme postalo toplije u Europi, umanjujući potražnju za prirodnim gasom za grijanje domova i poslovnih prostora, prenosi AP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije