Pitali smo: Hoće li biti prekinuta isporuka plina za FBiH?

1
L. M.
Pitali smo: Hoće li biti prekinuta isporuka plina za FBiH?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Press konferencija Energoinvesta Sarajevo, april 2022.

Gazprom je jutros zaustavio isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj nakon što su odbili platiti ruskom energetskom divu plin u rubljama.

Bosna i Hercegovina se snabdijeva ruskim plinom preko Turskog toka koji prolazi kroz Bugarsku i Srbiju.

Iz Energoinvesta, glavnog snabdjevača gasa iz Rusije za Federaciju BiH, kažu da za sada nisu dobili nikakve najave koje ukazuju na obustavu isporuke gasa.

Galić poručio da ne treba nasjedati na dezinformacije o pozivu na naoružavanje

Galić poručio da ne treba nasjedati na dezinformacije o pozivu na naoružavanje

"Energoinvest kao uvoznik gasa za FBiH, potvrđuje da od strane Gazprom Exporta nisu došle bilo kakve najave ili informacije koje ukazuju na mogućnost obustave isporuke gasa za FBiH.

Prema svim raspoloživim podacima i mjerenjima od 9 sati jutros (27.04.2022.), gas nesmetano dolazi u FBiH, u dogovorenim količinama i dinamikom koja nam je potvrđena od strane Gazprom Exporta", potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz Energoinvesta.

Osvrnuli su se i na zahtjev Rusije da se gas plaća u rubljama.

"Vezano za pitanje plaćanja gasa u rubljama, naša kompanija nije dobila nikakav zahtjev od Gazprom Exporta koji se odnosi na plaćanje u ruskoj valuti. Od marta 2022. gas se plaća u eurima", naveli su.

Podsjetili su da postoje i alternative snabdijevanja plinom, pored Turskog toka.

"Važno je napomenuti da se ruskim gasom Bugarska snabdjeva pravcem preko Rumunije, Moldavije i Ukrajine, dakle ne samo putem Turskog toka. Dionica Turskog toka koja prolazi kroz Bugarsku dio je tranzitne rute putem koje se gas doprema Srbiji, Mađarskoj, BiH, dijelom Austriji i Hrvatskoj.

Iako bi Bugarska odustala od ruskog gasa malo je vjerovati da bi onemogućila tranzitnu rutu kojom se gas doprema gore pomenutim zemljama. Na kraju krajeva, u Ukrajini je rat, a sve tranzitne rute za transport gasa prema Evropi kroz Ukrajinu funkcionišu i danas.

U slučaju bilo kakvih eventualnih promjena Energoinvest će blagovremeno obavijestiti javnost", rekli su iz Energoinvesta za portal Radiosarajevo.ba.

Dodajmo i kako je cijena plina porasla za 17 posto na europskom tržištu, a nakon vijesti da Rusija obustavlja isporuku plina za navedene dvije zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije