Nakon najave da Rusija prekida isporuke plina Poljskoj: Eksplodirala cijena na tržištu

3
A. Sokolović
Nakon najave da Rusija prekida isporuke plina Poljskoj: Eksplodirala cijena na tržištu
Foto: Pavlo Palamarchuk / EPA / Ilustracija

Rusija je obustavila isporuku plina Poljskoj na temelju ugovora za plinovod Yamal, objavio je portal Onet pozivajući se na izvore iz vladinih krugova i energetske kompanije PGNiG.

Portal navodi da je zbog toga sazvan krizni sastanak u Ministarstvu klime i zaštite okoliša. 

Poljske vlasti nisu službeno objavile da je prekinuta isporuka plina iz Rusije, a očekuje se da će to biti učinjeno u srijedu.

Teška nesreća u BiH: U sudaru automobila i kamiona poginulo dijete

Teška nesreća u BiH: U sudaru automobila i kamiona poginulo dijete

Rusija nije obavijestila Poljsku o razlozima prekida isporuke plina, navodi portal Onet.

Poljska ministrica klime i okoliša, Anna Moskwa, na Twitteru je objavila da Poljska ima dovoljno plina u skladištima te da je plinski neovisna od Rusije godinama.

Vijest o tome da je Rusija prekinula sa isporukom nije spominjala.

Bloomberg javlja da je cijena plina nakon ove vijesti porasla za 17 posto na europskom tržištu.

"Bye bye EU ekonomijo", navodi se u jednoj objavi na Twitteru.

Nakon ove vijesti i cijena nafte na europskom tržištu je porasla za skoro četiri posto. Sa 101 dolara cijena barela je već 105 dolara, potvrdio je za portal Radiosarajevo.ba Almir Bečarević, bh. ekspert za energetiku.

"Iako još nije zvanično potvrđeno od ruske i poljske vlada, a to se očekuje u srijedu, da dođe do prekida isporuike, a ono što je prethodilo ovog informaciji je to da je Poljska odbila plaćanje prema Gazpromu u ruskim rubljama. To bi značilo da je to obrazac za sve druge zemlje koje odbijaju plaćati u rubljama", kaže Bečarević.

Zanimalo nas je šta ova vijest donosi Bosni i Hercegovini.

Almir Bečarević - undefined

Foto: N1: Almir Bečarević

"Sada se vraćam Bugaraskoj i našem pravcu snadbjevanja, a to je Turski tok. Bugarska je već ranije rekla da neće plin plaćati u rubljama i u ovih nekoliko dana vidjet ćemo šta će se dešavati na tržištu Bugarske i kakva će tu reakcija Gazproma biti. Ovdje treba imati u vidu da se radi o zemljama koje su sve članice NATO saveza i ovo bi moglo značiti da Gazprom zatvara ventile upravo prema tim zemljama, a koje opet ne žele da krše ugovor sa Gazpromom, jer nigdje u njima nije navedeno da se gas plaća u rubljama", priča Bečarević.

Dodao je da trebamo biti strpljivi u narednih 72 sata.

"U slučaju da se u srijedu potvrdi informacija da se prekida isporuka Poljskoj, ulazimo u novu fazu koja se tiče građana EU. Sada bi ovdje trebao da bude jedinstven odgovor cijele Eruope i sve ovo šta bi moglo da uslijedi, vidjet ćemo u narednih 72 sata", kazao je Almir Bečarević, bh. ekspert za energetiku, za portal Radiosarajevo.ba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije