Nezvanično: Rusija obustavila isporuke plina članici NATO saveza

4
Radiosarajevo.ba
Nezvanično: Rusija obustavila isporuke plina članici NATO saveza
Foto: EPA-EFE / Rusija obustavila isporuke plina Poljskoj?

Rusija je obustavila isporuke gasa Poljskoj po ugovoru sa Jamalom, nezvanično saznaje poljski portal Onet.

Isti izvor prenosi da se u Ministarstvu klime okupio krizni tim. Iz Rusije nema saopštenja da li je to ispunjenje ultimatuma kojim je Vladimir Putin nedavno zaprijetio. Zvanična saopštenja o ovom pitanju biće objavljena danas, dodaje Onet.

Informaciju o značajnom smanjenju transporta gasa, a potom i o njegovoj obustavi danas, za pomenuti portal potvrdili su, istina nezvanično, izvori iz poljske vlade kao i u poljskoj industriji nafte i gasa (PGNiG). Rusi nisu obavijestili poljsku stranu o razlozima obustave isporuka.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin je krajem marta objavio da je potpisao ukaz kojim se Gaspromovi strani izvođači iz tzv. neprijateljskih zemalja obavezuju plaćati ruski gas samo u rubljama.

Prema dopisu koji su dobili, gas su morali da plate u rubljama pod prijetnjom da će "zatvarati slavinu". Većina zemalja Europske unije, uključujući Poljsku i Njemačku, nije pristala na ovaj diktat.

Nezvanično se saznaje da je prošlog petka istekao rok za plaćanje gasa u ruskoj valuti.

"Uzimamo u obzir različite scenarije i spremni smo za njih. Zahvaljujući implementaciji vladine strategije diverzifikacije izvora snabdevanja gasom, PGNiG je spreman da dobija gas iz različitih pravaca kroz transportnu infrastrukturu Gaz-System, koja se doslijedno razvija", istakli su iz Poljske industrije nafte i gasa.

"Spremni smo da postanemo potpuno nezavisni od isporuka ruskog gasa Poljskoj 2022. godine. Radovi koji se u tu svrhu izvode već šest godina završavaju se ove godine po planu i bez odlaganja", rekao je vladin opunomoćenik za stratešku energetsku infrastrukturu Pjotr Naimski tokom Evropskog ekonomskog kongresa 2022.

Istovremeno, Naimski je napomenuo da, za razliku od Poljske, Evropa "nije spremna da naglo promijeni pravac snadbijevanja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije