Gazprom tvrdi: Rusija prekinula isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj

0
Radiosarajevo.ba
Gazprom tvrdi: Rusija prekinula isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj
Foto: EPA-EFE / Isporuka plina/Ilustracija

Reuters je jutros javio kako je Gazprom zaustavio isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj.

Moskva je ranije obavijestila Poljsku i Bugarsku da će obustaviti isporuku plina u 8 ujutro po srednjoevropskom vremenu nakon što su odbili platiti ruskom energetskom divu Gazpromu u rubljama. Opskrba Poljske već je nakratko bila prekinuta.

Andri Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da Rusija "počinje s plinskom ucjenom Europe".

Zeljković o ranijim nesuglasicama s Barbarezom: "Samo budale ne mijenjaju mišljenje"

Zeljković o ranijim nesuglasicama s Barbarezom: "Samo budale ne mijenjaju mišljenje"

Rusija je zaustavila isporuku plina Poljskoj, izvijestio je jutros Reuters, citirajući podatke mreže operatera za prijenos plina Europske unije.

Poljska državna kompanija za prirodni plin PGNiG rekla je jučer da će Rusija prestati slati plin u tu zemlju. PGNiG se za većinu svog uvoza oslanja na ruskog plinskog diva Gazprom.

Ruska energetska tvrtka Gazprom opravdala je obustavu opskrbe novim pravilima plaćanja objavljenim 31. marta, koja kažu da "neprijateljske zemlje" moraju plaćati ruski plin u rubljama.

PGNiG je odbio platiti u toj valuti.

Poljska tvrtka saopćila je da nema trenutnih zabrinutosti za opskrbu. Potražnja je također manja kako stiže ljeto, navode. PGNiG je rekao da je njegovo podzemno skladište plina gotovo 80% popunjeno.

Bugarska je također ranije rekla da će joj Rusija zaustaviti isporuku.

Ruski energetski gigant Gazprom navodi kako je prekinuo sve isporuke gasa i Bugarskoj i Poljskoj nakon što su obe zemlje odbile da počnu da plaćaju isporuke u rubljama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije