I Bugarska ostaje bez ruskog gasa, to je veliki problem i za BiH

4
A. S.
I Bugarska ostaje bez ruskog gasa, to je veliki problem i za BiH
Foto: EPA-EFE / Gas/plin - ilustracija

Nakon vijesti da Gazprom neće više isporučivati plin Poljskoj, sljedeća zemlja na redu je - Bugarska.

O ovom mogućem problemu portal Radiosarajevo.ba je već pisao, kada nam je Almir Bečarević, ekspert za energetiku, podvukao da zabrana isporuke plina Bugarskoj, može donijeti problem i Bosni i Hercegovini.

"Sada se vraćam Bugarskoj i našem pravcu snadbjevanja, a to je Turski tok. Bugarska je već ranije rekla da neće plin plaćati u rubljama i u ovih nekoliko dana vidjet ćemo šta će se dešavati na tržištu Bugarske i kakva će tu reakcija Gazproma biti. Ovdje treba imati u vidu da se radi o zemljama koje su sve članice NATO saveza i ovo bi moglo značiti da Gazprom zatvara ventile upravo prema tim zemljama, a koje opet ne žele da krše ugovor sa Gazpromom, jer nigdje u njima nije navedeno da se gas plaća u rubljama", priča Bečarević.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Dodao je da trebamo biti strpljivi u narednih 72 sata.

"U slučaju da se u srijedu potvrdi informacija da se prekida isporuka Poljskoj, ulazimo u novu fazu koja se tiče građana EU. Sada bi ovdje trebao da bude jedinstven odgovor cijele Eruope i sve ovo šta bi moglo da uslijedi, vidjet ćemo u narednih 72 sata", kazao je Almir Bečarević, bh. ekspert za energetiku, za portal Radiosarajevo.ba.

Gazprom će obustaviti isporuku gasa Bugarskoj od 27. aprila. Prema riječima glasnogovornice vlade Bugarske Lene Borislavove, premijer i zamjenik premijera su svjesni situacije i nema razloga za paniku ili brigu.

"O takvom scenariju se razgovaralo u februaru i spremni smo da reagujemo. Postoje dogovori za alternativne isporuke, sve je osigurano", naglasila je Borislavova.

Ministar energetike Bugarske Aleksandar Nikolov u srijedu bi trebao iznijeti više detalja.

Podsjetimo, iz Poljske je potvrđeno da s obzirom na to da su odbili da plaćaju Gazpromu u rubljama, ruski plin neće više stizati u njihovu zemlju.

Kako će se sve to odraziti na isporuku Bosni i Hercegovini u ovom trenutku nije poznato. Vjerujemo da će nadležni u našoj zemlji u srijedu iznijeti više detalja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije